Új KRESZ-t alkotna Bíró Márk fideszes képviselő
Hírek, 2012. április. 24.
AS

A jelenleg hatályos KRESZ gyökeres felülvizsgálatát javasolta egy Fidesz-képviselő, álláspontja szerint túlszabályozott lett a rendszer, és a szankciók is túl szigorúvá váltak.

 

Bíró Márk képviselő előterjesztése nyomán a Fidesz-frakció úgy látja, hogy az elkövetett szabálysértés nincs arányban a kirótt büntetéssel, a módosítás ezért a társadalom szempontjából előnytelen lehet. A képviselő az MTI kérdésére elmondta: azért kezdeményezte, hogy a kormánypárti képviselőcsoport vegye napirendre a KRESZ és a közlekedési szabálysértések büntetéseinek felülvizsgálatát, mert a napokban több lakossági fórumon is részt vett, ahol olyan jelzéseket kapott, amelyek szerint túl szigorúak a közlekedés résztvevőit sújtó szankciók és egyes szabályok is.

 

A politikus szerint felül kellene vizsgálni a KRESZ-t, továbbá át kellene tekinteni a szabálysértési törvény napokban hatályba lépett módosításának szigorító, büntetési tételeket emelő rendelkezéseit, valamint azokat a tervezeteket is, amelyek még csak előkészítés alatt állnak, ám szintén a szigorítás irányába mutatnak. (A büntetési tételeket meghatározó rendelet az április 2-ai Magyar Közlönyben jelent meg, és Orbán Viktor kormányfő szignózta – a szerk.)

 

Nem életszerű – magyarázta –, hogy olyan kisebb szabálysértéseket, mint például a sárga lámpán való áthajtást, olyan mértékben büntessenek, amely egy átlag vidéki embernek megfizethetetlen. (Ennek büntetési tételét éppen a mostani rendelet csökkentette 50-ről 25 ezer forintra – a szerk.) Példaként említette, hogy az úgynevezett nyomon követés szabálya miatt, ha valaki áthajt autójával a sárga lámpán, és a következő két hónapon belül vásárol egy új autót, ám azt elfelejti átíratni, akkor a két jogsértésért együtt akár a jogosítványát is elveszítheti. Kitért arra is, hogy ha valaki harminc napon belül nem tudja megfizetni a rá kirótt büntetési díjat, akkor azért akár börtönbüntetést is kaphat. (Feltéve, hogy nem kívánja helyette közmunkával megváltani a büntetést – a szerk.) Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy amikor „hummeresek randalíroztak a Balatonon”, arról szóltak a hírek, lehet, hogy csak húszezer forintos büntetést kapnak.

 

Mindezek miatt Bíró Márk azt kéri, hogy az életszerű körülményekhez szabják a közlekedési szabályokat és a szankciókat egyaránt, sőt álláspontja szerint egy teljesen új KRESZ megalkotása is szóba jöhet. A Fidesz-frakció hétfő délelőtti tanácskozásán úgy döntött, hogy a képviselőcsoport a további egyeztetések céljából meghívja május 7-i ülésére Pintér Sándor belügyminisztert.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár