Nincs mentődoboz-razzia, de érdemes ellenőrizni
Hírek, 2012. április. 26.
AS

A rendőrség nem rendelte el az elsősegélynyújtó dobozok fokozott ellenőrzését, de bármikor megbírságolhatnak, ha nincs az autóban vagy lejárt a készlet, ezért érdemes meggyőződnünk a szavatosságáról.

 

Közösségi oldalakon terjedt a hír, hogy a rendőrség fokozottan ellenőrzi az autókban kötelező tartozéknak számító elsősegélynyújtó doboz meglétét és szavatossági idejét, és ha nincs nálunk ilyen készlet, vagy lejárt a szavatossága, akkor 50 ezer forintra bírságolnak. Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot, ahol azt a tájékoztatást adták, hogy nem rendeltek el külön akciót az elsősegélynyújtó dobozok ellenőrzésére, de közúti igazoltatás során az intézkedő rendőr bármikor ellenőrizheti a dobozt, és bírságolhat is.

 

A készlet hiánya vagy szavatosságának lejárta a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének minősül, ami figyelmeztetéssel vagy 5000 és 50 000 forint közötti helyszíni bírsággal büntethető – mivel nem tartozik az újonnan bevezetett fixbírságok közé, ezért a rendőr dönthet az összegről. (Itt is jegyezzük meg: a helyszíni bírság nem a helyszínen fizetett, hanem a helyszínen, csekken kiszabott bírságot jelenti!) Az ORFK tájékoztatása szerint az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, amelyekből mintegy 80 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot az egészségügyi doboz hiánya vagy lejárt szavatossága miatt, és ezekben az esetekben a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5000 forint volt.

 

Az elsősegélynyújtó felszerelésre vonatkozó feltételeket a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 106. §-a szabályozza.

 

„106. § (1) A járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani, amelynek tartalma a következő:

b) személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén:

ba) steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m): 4 db

bb) steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m): 2 db

bc) steril mull-lap (6 x 6 cm/100 lap): 2 db

bd) egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 x 5 m): 4 db

be) steril mull-lap (50 cm x 80 cm): 3 db

bf) kéztisztító/fertőtlenítő lap: 4 db

bg) fóliakesztyű: 1 pár

bh) háromszögletű kendő: 2 db

bi) biztosítótű (40 mm-es): 4 db

bk) ragtapasz (1,25 cm x 5 m): 1 tekercs

bl) olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es): 1 db

bm) polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml): 1 db (helyettesíthető 6 db 1 ml-es ampulla jódpárnával)

bn) sebtapasz vágható (6 x 10 cm): 2 db

bo) higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez): 1 db

bp) gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk: 1 db

bq) elsősegélynyújtás képekben: 1 db

br) tartalomjegyzék: 1 db

 

A szabályok szerint az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járműben tartani, de nem kötelező a lezárt doboz, a lényeg, hogy a tartalmának szavatossági ideje legyen rendben. A 2010. január elseje előtt forgalomba helyezett autóknál a lezárt, bontatlan dobozt csak akkor kell kicserélni, ha a tartalmának szavatossági ideje lejárt, ilyen készletet legfeljebb 2013. január 1-jéig lehet az autóban tartani.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár