Nem szorult vissza a kilométeróra-tekerés
Hírek, 2012. június. 22.
AS

A kilométeradatok nyilvántartását előíró szabályozás nem szorította vissza számottevően a kilométerórák visszatekerésének gyakorlatát a személyautók közt, derül ki a hasznaltauto.hu elemzéséből.

 

A legnagyobb használtautó-hirdetési portál fél évvel az intézkedés bevezetését követően vizsgálta a használtautó-hirdetésekben megjelenő futásteljesítmények változását. Az elemzés szerint az órapörgetés visszaszorulásának évekig tartó folyamatát egyrészt az óraállás regisztrációjának gyakoribbá tétele, másrészt a cselekményt büntetőjogi tényállásként feltüntető új büntető törvénykönyv hatályba lépése gyorsíthatja fel.

 

Amíg a vásárlók egyszerre szeretnének olcsó és keveset futott autóhoz jutni, addig csak a jelenleginél is szigorúbb előírásokkal biztosítható, hogy radikálisan visszaszoruljon a kilométerórák manipulációja – idézi a közlemény Fodor Lászlót, a Használtautó.hu értékesítési vezetőjét. A szakértő hozzátette, nem meglepő, hogy a tavaly év végi mintához hasonlóan a kínálat jelenleg is a 100 ezer kilométeres határ előtt csúcsosodik ki.

 

Évjáratonként vizsgálva a palettát az tűnik fel, hogy 100-150 ezer futott kilométer felett továbbra is kevesen bíznak a jármű sikeres, gyors értékesítésében, ezért ebben a kategóriában ma is sokan folyamodnak a kilométeróra manipulálásához. Miközben 100 ezer kilométer alatt, a 2-5 éves autók kínálatában valóban nőttek az átlagos megadott kilométeradatok (még a féléves mérési különbség hatását figyelembe véve is), az ennél idősebb autók meghirdetett futásteljesítménye egyre jobban elmarad a reálistól – olvasható az elemzésben.

 

Még mindig nagy tér van a visszaélésre, mivel új autónál négy, használt autónál pedig két év telhet el új adat rögzítése nélkül. Amint arra már más piaci szereplők is rámutattak, jelentős előrelépést jelentene, ha gyakrabban, bármilyen javítás, átvizsgálás, vagy akár közúti ellenőrzés esetén is központilag rögzíteni kellene az adatokat. A Hasznaltauto.hu szerint a kilométeróra-visszatekerések komoly szankciója szintén segíthet visszaszorítani a káros gyakorlatot, ezért a használtautó-piac komoly várakozással tekint az új büntető törvénykönyv bevezetése elé: a szakmai egyeztetésektől függően az új kódex akár börtönbüntetéssel járó tényállásként is rögzítheti a kilométeróra manipulálását.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár