Augusztusban ismét Formula Student Hungary! – videóval
Hírek, 2012. június. 27.
dusza

Európa-szerte készülnek a csapatok a győr-gönyűi versenyre. Minden eddiginél több egyetemista méri össze tudását az idén, 41 csapat 850 versenyzője készül, hogy megméresse egész éves munkájának eredményét az augusztus 17-20. közötti Formula Student Hungary versenyen.

 

 

A győri X-Meditor Autó üzletága által rendezett versenyre a legjobb európai műszaki egyetemekről érkező csapatok mellett két indiai csoportnak is sikerült regisztrálnia februárban az interneten. Már tavaly is rekordidő, 2 perc alatt telt be az akkor harminc versenyzői hely, idén még jobban igyekeztek a fiatalok entert nyomni: a 41 hely 52 másodperc alatt elkelt! Ez is mutatja a magyar verseny népszerűségét. A hazai verseny történetében első ízben nem csak belső égésű motoros, hanem elektromos autók is rajthoz állhatnak – mégpedig egy, közös versenyben! Azaz összemérik erejüket, ügyességüket a hagyományos és az elektromos járművek.

 

 

A magyar verseny története 2007-ig nyúlik vissza. Ekkor alakult meg első magyar csapatként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból a BME Formula Student Team. A hallgatók elit klubjához csatlakozott Dudás Alexander és Csütörtöki Tamás is. Az egyetem elvégzése után úgy hozta a sors, hogy mindketten Győrben kötöttek ki. Alexander a győri Széchenyi István Egyetemen, míg Tamás az X-Meditor Kft.-nél - e két intézmény azóta is oroszlánrészt vállal a rendezvény lebonyolításában. A történelmi idő 2009-ben érkezett el arra, hogy reális esély legyen az első magyar verseny előkészületeinek megkezdésére. Az első évben a Győr–Gönyűi Kikötő adott otthont a hazánkban debütáns eseménynek. 6 ország 11 csapata érkezett hozzánk. Mind a résztvevők, mind a kül- és belföldi vendégek egybehangzó véleménye az volt, hogy a magyar verseny minden elvárásnak megfelelt. Európában mindössze öt helyszín kapta meg a rendezés jogát, ám a magyar verseny híre már Amerikába is eljutott: több ottani egyetemi csapat jelezte, európai társaiktól olyan véleményeket hallottak, hogy szívesen jönnének Győrbe.
A benzines és elektromos autók egy kategóriában való versenyzéséről, az idei verseny egyik érdekességéről, már szóltunk. A nevezők között 9 ország képviselteti magát. A legtöbben most is Németországból jönnek, de ismét lesz balti országbeli, olasz, osztrák csapat. Először láthatunk orosz fiatalokat Szentpétervárról, Indiából pedig két csapatnak is szurkolhatunk. Itthon négy csapat készül a megmérettetésre, a BME mindkét kategóriában (benzines és elektromos) készít autót, a tavaly debütáló kecskeméti főiskolások ismét jönnek, és még délebbre, a Tisza partján is igyekeznek a szegedi fiatalok, hogy időben elkészüljenek első járművükkel. Új egyetemek fiataljai a nézők között is feltűnnek majd. A magyar műszaki főiskolák, egyetemek hallgatói mellett a csapatokkal is jön szurkolótáboruk, köztük korábbi csapattagok, akik már valamelyik nagy járműgyárban dolgoznak. Az X-Meditor – romániai leányvállalatának segítségével – három erdélyi műszaki egyetemről lát vendégül egy-egy autóbusznyi fiatalt, hogy megismerhessék ők is a Formula Student világát. Ezt előkészítendő, az április végi győri Formula Student Engine Symposiumon láttak vendégül 12 romániai műszaki egyetemi oktatót. Az X-Meditor stratégiai célja, hogy – fő ipari partnereivel közösen – terjessze a Formula Student mozgalmat a kelet-közép-európai térségben.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár