Betiltották a lézerblokkolót és bevezették a mentősávot a KRESZ módosításaiban
Hírek, 2012. augusztus. 28.
AS

Módosította a KRESZ-t a kormány, a változások közt a várakozási tilalom enyhítése, a lézerblokkolók betiltása és az autópályákon alkalmazandó biztonsági folyosó is szerepel.

 

Más közlekedési tárgyú kormányrendeletekkel egyidejűleg módosította és pontosította a KRESZ egyes rendelkezéseit a kormány. A változások célja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint az, hogy az előírások elsősorban ne a szankcionálásra adjanak alapot, hanem a közlekedés biztonságát javítsák az érthető és betartható követelmények meghatározásával.

 

Szabad várakozni a kapubeállóban

Már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa – vagy az azzal rendelkezni jogosult személy – hozzájárult.

 

 

Tilos a lézerblokkoló, szabad a radardetektor

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E szabály célja, a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas lézerblokkolók további terjedésének megakadályozása. Az új szabályozás ugyanakkor megengedi az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását.

 

 

Biztonsági mentősáv az autópályán

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek – torlódáshoz érve – a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

 

 

Kötelező lesz a segítségnyújtás

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával – baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén – a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár