Születésnapi köszöntő Magyar Autóklub-módra
Vélemény, 2012. december. 4.
Auto2

Kerek évfordulót ünneplünk, most egy éve, hogy nem kapunk választ a 111 éves Magyar Autóklubtól a székházavató kapcsán feltett kérdéseinkre. Ünnepel a MAK is, a főtitkár hatvanadik születésnapját négyoldalas interjúban méltatják a klub lapjában, természetesen a fontos témák gondos kikerülésével.

 

Kerek évfordulót ünnepelünk. Most volt egy éve, hogy korábbi kérdéseinket a 111 éves Magyar Autóklub székházavató ünnepén kollégáink próbálták tolmácsolni az ott egybegyűlt ünneplőknek, de egyetlen kérdésükre sem kaptak választ. Amire meg kaptak, az nem volt igaz. Mi azért nem lehettünk ott az ünnepi, szellemesen 2011.11.11-én 11 óra 11 perckor kezdődő eseményen, mert nem engedtek be minket. A főtitkári fizetés azóta is titkos, csakúgy, mint az új luxusszékház ára, ami valljuk be: egy tagdíjakból működő közcélú szervezetnél meglehetősen furcsa. Nem tudhatjuk azt sem, hogy hány fizető tagja van a klubnak, és hányan kaptak ingyen tagságit például műszaki vizsgáztatáskor. Sok mindent nem tudunk még, de van, amit már igen. Például azt, hogy a régi székházat a MAK nem tudta eladni, így aztán nem hogy a közzétett 800 milliós nyereséggel zárta volna a múlt évet, de jelentős vesztesége is keletkezett. Azt sem tudjuk, hogy erről az elnökséget miért csak szeptemberben tájékoztatták, mikor a Földhivatal már az év elején elutasította a képzelt vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmét. Ezekről a dolgokról semmit sem tudtunk meg abból a példamutatóan semmitmondó interjúból sem, ami szintén ünnepi alkalomból született. Ezt ugyanis a főtitkár úr, dr. Kovács Zoltán 60. születésnapjára rittyentette jobb sorsra érdemes kollégánk, ifjabb Tóth György. Szaktársunk véletlenül sem kérdezett a hiányra, a mérleg módosítására, és egyáltalán egyetlen kényes ügyre sem. Megelégedett azzal, hogy vannak rosszindulatú és irigy kollégák (ezek lennék mi), akik a klub rosszhírét keltik. Pusztán már azzal is, hogy kérdezni mernek.

Miközben tehát elolvastuk az Autóséletben a legrosszabb szocializmust idéző négyoldalas születésnapi köszöntőt, amit a klubtagok pénzéből íratott a főtitkár, meg is nyugodtunk egy kicsit. Ugyanis dr. Kovács Zoltán az egyik, szinte egész oldalas fotóján olyan eklektikus öltözetben jelent meg, amit láthatólag egy finom-minőségi használt angol ruhákra szakosodott turkálóban válogatott össze. Értem én! Ez egy jel! Ez egy leheletfinom célzás az olvasónak arra, hogy a jövőben kevesebbet költ majd dr. Kovács Zoltán magára autóban, fizetésben, jutalomban. Így hatvanon túl az ember már megengedhet magának némi szerénységet.

Ezen túl mi ebből az Autósélet-cikkből a tanulság? Csak az, hogy hiába múlnak az évek, a Magyar Autóklub vezetői továbbra is csak ünnepelni szeretnek. Tájékoztatni nem.

 

Dömsödi Gábor

Ha hozzá szeretnél szólni a cikkhez, jelentkezz be!
Ha még nincs nálunk felhasználóneved, regisztrálj egyet!
dg1 2013. április. 21.
Engem nagyon zavar, de innentől már ez a NAV és az Ügyészség dolga.
captainT 2013. április. 14.
Hát........ Úgy látszik senkit nem zavar igazán, hogy Kovács úr mit is művel egy hajdan dicső szervezettel. Akkor pedig megérdemli a tagsága is, meg a MAK elnöksége is. Leépíteni, eladni, kiszervezni nem tudomány, de ebből esetleg gazdagodni, no nem mondom, az már igen!
Az idei év pedig nem szól másról, mint a MAK vezetők újraválasztásáról. Nagy az izgalom, ez pedig azt jelenti, hogy még van abban a fazékban hús..:-)
Meg persze, ebből a brigádból senki nem tesz fel egyetlen kellemetlen kérdést sem, hogyan lettek elköltve pénzek építkezésre, SAP programra....
sangyal 2012. december. 7.
Tisztelt Dömsödi úr! Elég két példányban kinyomtatni, és az egyiket elküldeni a NAV-nak, a másikat az Ügyészségnek!
makos 2012. december. 5.
Tévedtem Dömsödi úr: jövőre még csak "egy híján húsz" lesz a főtitkár úr, vagyis még csak 19 éve lesz hivatalban. A szülinapot a hírek szerint fergetegesen megünnepelte a klub vezetése, nem győztek gratulálni az ünnepeltnek az alattvalói. No comment... A könyvet azért megírhatja, szerintem lesz keletje!
dg1 2012. december. 4.
Teljesen igaza van. Hogy méltóképpen megünnepeljük azt a 20. születésnapot, írok egy könyvet a MAK-ról. Most úgyis befejeztem egyet, és nagyon belejöttem az írásba.
makos 2012. december. 4.
Csalódtam az írásán főszerkesztő úr, már megint csak az a fránya kukacoskodás a köszöntés helyett! Az évfordulók pedig csak úgy jönnek és mennek! Jövő tavasszal ismét jeles dátumhoz ér a MAK és annak vezetője: éppen 20. éve ül majd a "trónján"! Ugyan Dömsödi úr ne legyen már olyan kicsinyes: Kovács úr igen is megérdemli akár az évi százmilliós díjazást és az A8-as Audit is a klimatizált üvegpalotával, nem beszélve a tengerentúli luxusutazásokról... Sőt az előre borítékolható "örökös főtitkár" cím már csak a hab lesz a tortán! Majd akkor kritizálja a "Nagyherceget", ha Ön is hasonló eredményeket ért el! Végül is a MAK vagyon a volt pártvagyonhoz, vagy szakszervezeti vagyonhoz hasonlóan de facto nem "transzformálódott" magánvagyonná (eddig), legfeljebb egy "jól működő" egyszemélyes vállalkozássá, ebben pedig Kovácsnak kétségtelenül elévülhetetlenek az érdemei. Az, hogy a "klubélet" és az "autós érdekvédelem" az üzleti tevékenységhez csupán csak egy kirakat, kit érdekel? Szerintem Kovács csak igyekszik megfelelni a korábbi egyesületi, ma civil törvény azon alapvetésének, hogy "civil szervezet elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatására nem alapítható." Nem is ilyen céllal jött létre, de hát mit tegyünk, ha már így alakult a helyzet? Ezért aztán megalkotásra került egy zseniális duális modell, amelyben a MAK társadalmi szervezete a paraván (vagy díszlet, kinek mi a szimpatikusabb), az operatív szervezet pedig a "biznisz" területe. Erre büszkén hivatkozik is az interjúban. Ahol pedig üzlet van, ott pedig üzleti titok is van, legalábbis Kovács és kollégái szerint. Abba pedig minden kíváncsi szem már nem láthat bele Dömsödi úr...! Hogy hogyan hunytak (és miért hunynak ma is) szemet a különböző hatóságok a két tevékenység és a kétféle vagyon összemosása felett, szerintem ez az igazi kérdés. Viszont ameddig a klub döntéshozó és ellenőrző szervei asszisztálnak mindehhez, addig a felállás sajnos marad: vannak a rosszindulatú "kukacoskodók" és a tehetséges, ámde roppant sikeres "menedzserek"... Ja igen, majd elfeledkeztem a szinte lényegtelen több tízezer klubtagról és az "igencsak elismert" közel 500 munkatársról, akik a valóságban megtermelik mindazt a "gyümölcsöt", amelyben Kovácsék dúskálnak , amit szépen "learatnak", és kedvük szerint osztogatnak... De reménykedjünk Dömsödi úr: hátha a 20. évfordulón megnyílik Kovács úr és minden kérdésére válaszol majd!
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár