Kétszáz forintossal nem lehet fizetni a parkolásért – ki a hibás?
Vélemény, 2012. december. 13.
AS

Olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a 200 forintos érméket még mindig kis eséllyel fogadják el a budapesti parkolóautomaták. A parkolási társaság és a pénzverde egymást okolja.

 

 

Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy az autósok szándékos és tudatos zsebmetszése folyik Budapesten. Az eszköz? Parkolóautomaták!
Külföldön élő (magyarul határon túl élő) magyar vagyok, ami azért előny, mert tudok kommunikálni az emberekkel. Így azt is megértettem, mikor a parkoló automata előtt állva és perceken át próbálkozva a 200 forintossal a kutyáját sétáltató úr figyelmeztetett. Az automata nem fogadja el a 200 forintos érmét...
Nos, ez azért bosszantó, mert nagyon gyakran látogatom a fővárost. Nem egyszer kaptam már piros zacskót a büntetési csekkel. Mindezt annak ellenére, hogy minden esetben bedobáltam az összes érmét, melyet az automaták befogadtak, de ez sokszor nem volt elég a parkolási idő tartamáig. Olyan is előfordult, hogy elmentem a föltüntetett címre, hogy levetessem a kerékbilincset. Két flegma, fekete egyenruhába öltözött nagyképű alkalmazott (nem) választékosan elküldött az édesanyám felé, mivel forintom nem lévén euróval szerettem volna fizetni. Este 10-kor. Az időpont azért fontos, mert ilyenkor már kevés helyen található pénzváltó, viszont a parkoló társaság nem fogad el a forinton kívül más valutát. Lehet, hogy naiv vagyok, de amennyiben külföldi rendszámú autóra teszik a bilincset, úgy az volna az igazságos, ha ezt lehetővé tennék legalább euróban. Igaz, most már fölkészülve járok, és kilónyi százforintost hordok magammal. Mi van viszont olyanokkal, akik mindezt nem tudják, és a nyelvet sem ismerik? Ma viszont a köztévében láttam (mert Felvidéken is ezt nézem), hogy a Pénzverde és egy parkoló automatákat működtető cég azon vitatkozik, ki a hibás, hogy az automata csak nagyon kis eséllyel fogadja a kétszáz forintost. Egyik állítja, hogy rossz az érme, a másik pedig azt, hogy az automata a hibás!
Nos, hogy kerül ide az autós? Úgy, hogy ő az áldozat!!! A ma látottak után az érzésem, hogy tudatos folyamat ez, mert a büntetés összege magasabb, mint a parkolási díj. Rágalom? Ha nem az, akkor cáfolják meg az illetékesek azzal, hogy bármely automata bárhol elfogadja a 200 forintos érméimet. És a másét is! Ez így lenne korrekt. Vagy mégis túlságosan naiv vagyok?

Tisztelettel: Habán Ottó, Dunaszerdahely

 

 

A probléma nem új keletű, a kétszáz forintosokkal a bevezetésük óta küzdenek az automaták, és az automaták miatt az autósok is. A problémára egy hasonló eset kapcsán hívták fel az egyik parkoló társaság, a Budavári Kapu Kft. figyelmét, amely azt a választ adta, hogy az automaták tökéletesek, azonban az érméket nem a megfelelő minőségben gyártják (!). (Bővebben: A parkolócég szerint hibás érméket gyártat az MNB). Az Indexen megjelent állításra hamar megérkezett a Magyar Pénzverő Zrt. válasza, amely szerint a hibát az automaták nem megfelelő beállítása okozza. (Bővebben: A Pénzverő szerint a parkolóautomaták a hibásak). A parkolócég és a pénzverő levelezéséből tehát leszűrhető, hogy olvasónknak van igaza: mindegy, hogy melyik fél hibájából, de a végén az autós húzza a rövidebbet.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár