Egyszerűbb ügyintézésre számíthatnak az autósok
Hírek, 2013. január. 11.
AS

Idén októbertől több ügyet is egyszerűbb eljárásban intézhetnek az autósok, könnyebb lesz például a forgalomból való ideiglenes kivonás, az elveszett rendszám vagy jogosítvány pótlása – bemutatjuk a változásokat.

 

Elfogadta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatait a kormány, idén októbertől több területen is kevesebb adminisztrációra számíthatnak az autósok ügyeik intézésekor. Egyebek mellett egyszerűbb eljárásban lehet bejelenteni a jogosítvány elvesztését, könnyebb lesz az elveszett rendszám pótlása vagy a gépkocsik forgalomból való ideiglenes kivonása. Megszűnik az ideiglenes vezetői engedély, a lejárt érvényességű forgalmit az ellenőrzéskor nem veszik el a helyszínen, és kedvező módon változik a kötelező felelősségbiztosítás igazolása is. A módosításokkal kétféle eljárás (az ideiglenes vezetői engedély kiadása és a lejárt jogosítványok bevonása) megszűnik, további tizenkét esetében az ügyintézés a folyamatok átszervezésével, elektronizálásával egyszerűsödik. Több eljárásban mellőzhető lesz az ügyfél személyes megjelenése, az ügyindítás az internetes ügyfélkapun keresztül lesz intézhető. A nyilvántartási rendszerek összekötésével az okmányirodák és kormányablakok elektronikus úton kérhetik majd le a szükséges adatokat, ezzel az autósok a hatósági ellenőrzések és az okmánymásolatok kiállítása során is mentesülnek az adatszolgáltatás alól. A jövőben tehát az állampolgár helyett a hatóság dolgozik – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

 

Elektronikus bejelentés

Az informatikai rendszerek felkészítését követően, idén októbertől elektronikus úton lehet bejelenteni a közúti járművekhez tartozó hatósági okmányok és vezetői engedélyek elvesztését, megsemmisülését, kezdeményezni az elveszett rendszámtábla pótlását, a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonását, majd forgalomba helyezését, a törzskönyv adatváltozás miatti cseréjét.

 

Gyorsabb okmánypótlás

A változásokkal megszűnik az ideiglenes vezetői engedély használata, hiszen ma már megoldható a végleges vezetői engedély gyors pótlása. A mozgáskorlátozottak a jövőben egyszerűbben és gyorsabban pótolhatják parkolási igazolványukat. Az okmány cseréjekor, pótlásakor a hatóság a korábbi igazolvány kiállításakor rögzített vagy a személyi- és lakcímnyilvántartásban tárolt fényképet és aláírást használhatja fel.

 

Nem veszik el a lejárt forgalmit

A lejárt műszaki vizsgával közlekedő jármű vezetőjét továbbra is megbüntetik szabálysértését, de a forgalmi engedélyt nem veszik el. Nem szükséges és nem is célszerű elvenni a forgalmit, mivel a legtöbbször jóhiszemű autós így nem tudja levizsgáztatni az autóját, amíg vissza nem kapja a papírjait, állítja a minisztérium.

 

Nem kell igazolnunk a kötelező biztosítást

A szükséges törvénymódosításokkal és informatikai fejlesztésekkel 2013 második felére a gépjárművek kötelező felelősségbiztosításának igazolása is egyszerűbbé válhat. A kormányzati kezdeményezés országgyűlési támogatása esetén a biztosítói igazolást a továbbiakban nem kell majd a forgalmi engedély mellett tartani. A kötelező biztosítás meglétét a jármű műszaki vizsgájakor és tulajdonosváltáskor a nyilvántartás útján ellenőrzik.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár