Felújítják a legrégebbi, 33 éves Ikarus 260-ast
Hírek, 2013. február. 21.
AS

Eredeti állapotára újíthatja fel a BKV a főváros egyik legrégebbi, 33 éves Ikarus 260-as autóbuszát, amely nosztalgiajárműként szolgálhatna.

 

 

A buszt 1980 év végén gyártották, majd a BKV 1981. január 14-én vette állományba a Cinkota buszgarázsba. Akkoriban a BKV-nál tíz év után selejtezték a buszokat, így ezt a járművet is, de nem bontották szét, hanem felújították és ismét forgalomba állították. Ennek során tapasztalatszerzés miatt egy fejmagasság fölötti kipufogónyílást alakítottak ki a járműszekrény bal hátsó sarkában, a műszerfalra a nyomógombok helyett billenőkapcsolókat szereltek be, az ajtók felett pedig indításjelzőt helyeztek el.

 

Az autóbuszt 2000-ben egy rövid időre ismét törölték az állományból, de az alacsonypadlós 412-es Ikarusok késése miatt újra forgalomba állították. Ez volt az első autóbusz a BKV flottájában, amely elérte a húszéves kort. Az állományból 2001. szeptember 9-én törölték végleg, ez után a Hofherr Albert utcai régi buszgarázs udvarára állították be, majd idén februárban átszállították a kelenföldi buszgarázsba.

 

 

Korábban a járművet nosztalgia célokra állították félre, azóta állaga sokat romlott, de még megmenthető, ezért kéri a restaurálást a Budapesti Közlekedési Központ a BKV-tól. A felújított buszt nosztalgiajárműként a Mobilitási héten és a 150 új Mercedes Citaro Budapestre érkezésekor is kiállítanának.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár