Egyre kevesebb gumiabroncsot veszünk
Hírek, 2013. március. 21.
AS

A gazdasági helyzet hatása az abroncspiacon is érezhető: még annál is kevesebb gumit vettünk az elmúlt évben, mint amennyivel kevesebbet autózunk, sok autós halasztotta el a beruházást.

 

A gumiabroncsok piaca is csökkent az elmúlt évben: az 1 992 000 darab eladott abroncs 7,2 százalékos visszaesést jelent, miközben a megtett kilométerekkel összeköthető üzemanyag-forgalom 5,8 százalékkal mérséklődött – mondta el Rábai Dániel, a Continental Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A válság évei előtt még mintegy 2,5 millió gumiabroncs kelt el a magyar piacon, ez 25 százalékos hiányt jelent, és nem látszik jele annak, hogy a helyzet a következő években megváltozna. Csak akkor számíthatunk gyökeres változásra, ha Románia példájára nálunk is kötelezően előírnák a téli gumi használatát, a szomszédos ország szabályváltozása egyébként a magyar piacra is hatással volt. Európában is nagy visszaesés tapasztalható a gumipiacon, elsősorban a dél-európai gazdasági helyzet miatt, a 2012-ben eladott 200 millió darab 12,9 százalékos mérséklődést jelent.

 

Az utóbbi hetek időjárása miatt az idei nyárigumi-szezon még nem indult el, de költségtakarékossági okokból sokan nem váltottak: tavaly nyáron is az addig fent lévő téli gumin autóztak, vagy éppen nem vettek külön téli gumit az elmúlt hónapokra. A Continental szakemberei szerint a gumiabroncsot sok autós még mindig szükséges rossznak tartja, ami csak a pénzt viszi el, noha az autó egyik legfontosabb biztonsági tényezője, ennek ellenére választáskor inkább szükségdöntést hoznak. Ezért is növekszik a külföldről behozott, bizonytalan eredetű használt abroncsok száma, amely tavaly a 300 ezret is elérte, és egyre növekszik. A használt abroncsokról ugyanakkor nem lehet nagy bizonyossággal megállapítani, mennyire biztonságosak, milyen rejtett sérüléseik vannak. A Continental saját abroncsai a gyártástól számítva tíz évig használhatók, szakértők szerint a törvényben előírt 1,6 milliméter helyett 3 milliméteres profilmélység esetén érdemes kicserélni a gumikat.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár