A gyermekek védelme miatt módosulhat a KRESZ
Hír, 2013. március. 26.
Auto2

A gyermekszállító buszok mellett legfeljebb 30 km/órás sebességgel lehetne majd elhaladni, és ez a sebesség lenne kötelező ott is, ahol gyermekek léphetnek az úttestre – ezt tartalmazza a KRESZ módosító tervezete.

 

A kormány honlapján jelent meg a közúti közlekedés szabályait (KRESZ) módosító kormányrendelet tervezete, a pontosabb szabályokat a gyermekek védelme indokolja. Jelenleg a szabály úgy szól, hogy ha a „gyermekszállítás” táblával megjelölt autóbusz vagy iskolabusz az úttesten áll, és használja a vészvillogóját, akkor az a gyermekek be- és kiszállását jelzi. Ilyenkor a járművet kikerülni vagy az autóbusz mellett elhaladni csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad.

 

Az új szabály szerint az ilyen busz mellett csak 30 kilométeres óránkénti sebességgel szabad elhaladni. További szigorítás az, hogy ha az úttest nem alkalmas párhuzamos közlekedésre, akkor a busz mellett legalább 2 méteres távolságot tartva kell elhaladni. A jövőben lakott területen belül, a megállóból való kiálláskor nemcsak az autóbusznak, hanem az iskolabusznak és a gyermekeket szállító busznak is elsőbbsége lesz.

 

Kiegészül a KRESZ egy másik, 30 kilométeres sebességkorlátozással is. Ha „gyerekek léphetnek az úttestre” piros keretű, háromszög alakú tábla áll az úton, akkor az alatta, kiegészítő táblán szereplő távolságon belül csak ekkora sebességgel lehet hajtani. A módosítás várhatóan május 1-jén lép majd hatályba.

Ha hozzá szeretnél szólni a cikkhez, jelentkezz be!
Ha még nincs nálunk felhasználóneved, regisztrálj egyet!
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár