Lassan terjednek a sűrített földgázzal hajtott járművek
Hírek, 2013. március. 29.
AS

Lassan terjed Magyarországon a sűrített földgáz üzemanyag, noha a CNG üzemű autók a benzinesekhez mérten harmadannyiért, tíz forintért tesznek meg egy kilométert.

 

Jelenleg Magyarországon csak három nyilvános CNG-kút működik, és az évtized végére jó ha lesz belőlük száz – hangzik el a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület közleményében. Annak ellenére, hogy egy ilyen kút megépítése – a kapacitásától függően – 50-100 millió forintba kerül, jelenleg Ausztriában 200, Bulgáriában 100, Ukrajnában 300 működik belőlük. Több márka is gyárt már CNG üzemű személy- és haszonjárművet, de azokat csak olyan piacokon forgalmazzák, ahol bővebb a töltőállomás-hálózat.

 

A CNG 200 bárra sűrített metán üzemanyag. A gyakorlatban bárhol építhető ilyen töltőállomás, ahol van földgázvezeték a közelben. Csak egy kútfej és egy kompresszor kell hozzá. A kútfej azonban speciális a nagy nyomás miatt, a kompresszor ára pedig 150 ezer dollárról indul. Üzemanyagként használható biogáz is, például egy vízmű járműveibe tankolnak már szennyvíziszapból előállított biogázt is. A CNG előnye az, hogy a kibocsátott káros anyag jóval kisebb, mint a hagyományos üzemanyagok használatakor. Elterjedését támogatja az EU is, a kormány pedig 1,6 milliárd forint értékben tendert írt ki gázüzemű buszok beszerzésére.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár