Veterán Ikarus busz jár a szentendrei tömegközlekedési múzeumba
Hírek, 2013. április. 8.
AS

Április elejétől szombatonként három hónapig egy veterán Ikarus 180-as autóbusszal is lehet utazni a Széll Kálmán tér és a BKV szentendrei múzeuma között.

 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Az ország egyetlen muzeális csuklós autóbuszát állították forgalomba a Széll Kálmán tér és a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum között. A buszon felnőttek 800, gyermekek 500 forintos jeggyel utazhatnak, a menettérti jegyek ára 1000 és 600 forint, illetve lehetőség van a múzeum belépőjével kombinált jegyet is váltani a 40 férőhelyes veterán buszon.

 

 

Az Ikarus 180-as csuklós autóbusz prototípusát az 1961-es Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatták be, igaz, az itt kiállított kocsi – megfelelő hajtáslánc hányában – még nem volt üzemképes. A sorozatgyártás megkezdése után az Ikarus 180-as és szóló párja az Ikarus 556-os típusokból évente ezres nagyságrendben gyártott az Ikarus, és a gyár ötvenezredik autóbusza is egy Ikarus 180-as volt.

 

A típus különböző változatait exportálták a szovjet, kelet-német, román, bolgár, sőt egyiptomi, iraki, tunéziai, lengyel és mongol városokba is. Magyarországon a csuklós 180-as jellegzetesen budapesti kocsi lett, vidéki városokba alig kerültek ezekből a járművekből. A típus gyártását 1974-ben fejezték be, amikor már folyt az Ikarus 280-asok termelése.

 

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár