Közösen gyárt autót a Nissan és a Mitsubishi
Hírek, 2013. május. 25.
AS

A két japán autógyártó két éve alapított közös vállalatot kisautók gyártására, amelynek első fejlesztése most került piacra.

 

 

A Nissan és a Mitsubishi a japán piacon népszerű miniautók (kei-car) előállítására 2011-ben alapította meg az NMKV közös vállalatot, amelynek első termékét most kezdik gyártani a Mitsubishi Motors Mizushima gyárában. A közösen fejlesztett kisautót a Nissan DAYZ és DAYZ Highway STAR néven, míg a Mitsubishi eK Wagon és eK Custom néven hozza majd forgalomba. A két kisautót csupán elölről lehet megkülönböztetni egymástól, hiszen míg a Nissan első kiképzése nagyon hasonlít a Note modelléhez, addig a Mitsubishi változat is a márkára jellemző hűtőrácsot visel, a karosszéria többi eleme azonban teljesen azonos.

 

 

A négykerék-meghajtással is kérhető kisautókat egy 660 köbcentis apró benzinmotor mozgatja, amelyhez CVT automata váltó kapcsolódik. A motor teljesítményét nem hozták nyilvánosságra, ám a Mitsubishi elárulta, hogy az eK fogyasztása akár 3,4 liter is lehet 100 kilométerre. „A Nissan és a Mitsubishi által létrehozott NMKV által közösen kifejlesztett új miniautóban egyesült mindkét vállalat szakértelme, miközben az autók megőrizhették márkaindentitásukat.” – mondta a gyártás beindítására rendezett ünnepségen Toshiyuki Shiga, a Nissan ügyvezetője. „Ez egy olyan új típusú együttműködés, amely még ebben az iparágban is újdonságnak számít.” – tette hozzá.

 

 

A japán autógyártók közös munkájának részeként a jövőben a most bemutatott kisautók padlólemezére további típusokat terveznek. „A jövőben folyamatosan bővítjük az együttműködésünket a Nissannal, azért, hogy kihasználjuk a két vállalat szinergiáját.” – mondta Osamu Masuko, a Mitsubishi Motors elnöke. Ezek alapján a közös vállalat egy magas építésű miniautót készül bemutatni 2014-ben.


 

 

Forrás: indianautosblog.com

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár