Bemutatkozik a 362 lóerős tölthető hibrid BMW i8
Hírek, 2013. szeptember. 3.
AS

Frankfurtban mutatja be tölthető hibrid sportautója, a háromhengeres benzinessel és elektromotorral szerelt i8 szériagyártású változatát a BMW.

 

 

Tanulmányautóként korábban bemutatkozott, és álcázott külsővel a BMW is megmutatta már, de leplezetlenül először a Frankfurti Autószalonon lehet látni az i8-at, a szénszálas anyagokból épített, tölthető hibrid hajtású sportautót. A 2+2 üléses i8 szárnyas ajtós karosszériája 4,69 méter hosszú, 1,94 méter széles és 1,29 méter magas, a tengelytávja 2,8 méteres. A 0,26-os légellenállási tényezőjű autó rendkívül könnyű is, az alumínium és a szénszál-erősítésű műanyag széleskörű használatának köszönhetően mindössze 1490 kg-ot nyom, a súlyelosztás pedig a márkára jellemző módon 50-50 százalék az első és a hátsó kerekeken.

 

 

Az i8 meghajtásáról tölthető hibrid rendszer gondoskodik. Az újonnan fejlesztett 1,5 literes, háromhengeres TwinPower Turbo benzinmotor 231 lóerős teljesítményre és 320 Nm nyomatékra képes, és hatfokozatú automata váltón át hajtja a hátsó kerekeket, míg az eDrive elektromotor 131 lóerős teljesítménnyel és 250 Nm maximális nyomatékkal, kétfokozatú erőátvitelen át az első kerekeket mozgatja. A rendszerteljesítmény 362 lóerő, az elérhető legnagyobb nyomaték pedig 570 Nm, amivel 4,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből százra, és legfeljebb 250 km/órával haladhat a BMW i8.

 

 

A lítiumion akkumulátort a padlóba építették, egy feltöltéssel tisztán elektromos módban 35 kilométert képes haladni az autó, legfeljebb 120 km/órás sebességgel. A benzinmotort is használva azonban már 500 kilométerre nő a hatótáv, amit Eco Pro módban további százzal növelhetünk meg. A szabvány szerinti átlagfogyasztás 2,5 l/100 km, ami 59 g/km-es szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. A BMW i8-at adaptív lengéscsillapítás-szabályzással is felszerelték.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár