Megkezdődött az új Suzuki SX4 S-Cross sorozatgyártása
Hírek, 2013. szeptember. 6.
AS

Hivatalosan is megkezdődött a vadonatúj SX4 S-Cross gyártása a Suzuki esztergomi üzemében, a kompakt crossover modell hamarosan a termelés nagyját adja majd.

 

 

Osamu Suzuki, a márka elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor miniszterelnök kormányozták le a gyártósorról a Suzuki legújabb modelljét, ezzel hivatalosan is elkezdődött az SX4 S-Cross sorozatgyártása. A Magyar Suzukinál ugyanis huszonkét éve hagyomány, hogy az új típusok első példányát mindig a hivatalban lévő kormányfő vezeti le a gyártósorról. Orbán Viktornak ez a harmadik alkalom: 2000-ben a Wagon R+ és 2010-ben az új generációs Swift premierjén is ott volt.

 

 

Az esztergomi gyár alapítása óta eltelt több mint két évtized alatt 2 230 000 darab Suzuki készült nálunk, ez a hetedik új modell, amit bevezetnek. Már a gyártás megkezdésének pillanatában mintegy negyedét teszi ki a termelésnek az új SX4 S-Cross, de a későbbiekben ez az arány tovább növekedhet, az első évben ugyanis 100 ezer darab készítése a cél. Az európai piacokon máris élénk az érdeklődés a kompakt crossover iránt, ezért száz új munkahelyet kellett létesíteni a gyárban. Európa és Oroszország mellett olyan helyeken is kapható lesz a modell, mint Ázsia, Közel-Kelet és Latin-Amerika országai.

 

 

Orbán Viktor a megnyitón elmondta, hogy a Magyar Suzukinál mintegy 25 százalék a hazai beszállítók aránya, ami a gyár dolgozóin felül mintegy 30 ezer munkahelyet jelent. A japán nagyvállalatok pedig, beleértve a Suzukit is, 2010 óta a gazdasági világválság ellenére is 1,36 milliárd euró, azaz 400 milliárd forint értékben hajtottak végre beruházásokat Magyarországon, ami összesen 2683 új munkahelyet teremtett. A kormányfő továbbá megerősítette korábbi ígéreteit is: azt, hogy 2017-re elkészül az új komáromi Duna-híd, amelyet úgy alakítanak ki, hogy a Suzuki autószállító kamionjai is áthaladhassanak rajta, és ugyanekkorra készül el az Esztergomot az M1-es autópályával összekötő út is, amelynek előkészítését éppen a napokban kezdték meg.

 

 

Az új Suzuki SX4 S-Cross mostantól megvásárolható Magyarországon is. Mivel egy kategóriával nagyobb, mint a korábbi SX4, ezért egy ideig a régi modell is a kínálatban marad. Az újdonságról további információ korábbi cikkünkben olvasható.

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár