Három- és négyhengeres turbómotorokkal jön az új MINI
Hírek, 2013. szeptember. 30.
AS

Elárult néhány részletet a hamarosan bemutatkozó harmadik generációs új MINI motorjairól a gyártó: háromhengeres és kétliteres is lesz közöttük.

 

 

Már nincs sok hátra a harmadik generációs új MINI bemutatójáig, és bár az autót hivatalosan még nem leplezték le, a gyártó már elárult néhány részletet a motorkínálatról. Ebben a modellben mutatkoznak be a BMW új fejlesztésű benzines- és dízelmotorjai, amelyek később a nagyobb típusokban is megjelennek.

 

Az egyik új motor az 1,5 literes, háromhengeres benzines, amely a turbófeltöltésnek köszönhetően 136 lóerős teljesítményre és 220 newtonméter nyomatékra képes, utóbbit már 1250-es percenkénti fordulatszámon, túltöltéssel pedig rövid ideig 230 Nm is rendelkezésre áll. A másik új benzinmotor 2 literes, négyhengeres, 192 lóerős, a legnagyobb nyomatéka pedig 280 Nm, hasonlóan kis fordulatszámon, míg a túltöltés idejére 300 Nm is elérhető. Mindkét benzinmotor maximális fordulatszáma 6500 percenként. Az előbbi erőforrás a jelenlegi MINI Cooper 1,6 literes, 122 lóerős szívómotorját, az utóbbi pedig a Cooper S szintén 1,6 literes, 184 lóerős turbómotorját váltja a kínálatban.

 

Egy új dízelmotor is bemutatkozik a MINI harmadik generációjában: az 1,5 literes turbódízel szintén háromhengeres, 116 lóerős és 270 Nm a maximális nyomatéka. A 2000 bar nyomáson működő common-rail rendszerrel szerelt erőforrás 7 százalékkal takarékosabb, mint a hasonló paraméterű, jelenlegi 1,6 literes négyhengeres. Az új motorokkal együtt új kézi és automata sebességváltók is megjelennek a kisautóban. A kézi váltónál egy szenzor figyeli és tartja szinten a fordulatszámot váltáskor, míg az automata már együttműködik a start-stop rendszerrel, sőt, ha megrendelik az autóhoz, akkor a navigációs rendszerrel is, hogy kanyar vagy kereszteződés közelébe érve előrelátóan visszaváltson.

 

Az új MINI várhatóan a november végi Los Angeles-i Autószalonon mutatkozik be, és a jövő év elején kerülhet a kereskedésekbe.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár