Turbómotorokkal jön az új Nissan Qashqai
Hírek, 2013. november. 11.
AS

A legsikeresebb autóját váltja új generációval a Nissan: a vadonatúj Qashqai nem csak divatosabb formájával, hanem modern turbómotorjaival és gazdag felszereltségével is hódíthat.

 

 

Bemutatkozott a Nissan Qashqai második generációja. A kompakt crossover a nemrég megjelent új X-Trail nyomán áramvonalasabb formát kapott, a karosszéria alaktényezője 0,32. A Renault-Nissan új padlólemezére épülő autó méretei is megváltoztak: az elődjénél 5 centiméterrel hosszabb, 2 centivel szélesebb és 1,5 centivel alacsonyabb lett. Az új Qashqai karakterét meghatározó LED-es nappali menetfény széria, a jól felszerelt kiviteleken pedig a teljes fényszóró LED-es technikájú. A kerekek akár 19 colosak is lehetnek.

 

 

Motorkínálata csak turbós erőforrásokat tartalmaz. Az 1,6 literes, benzines szívómotor a Renault-típusokból ismert 1,2 literes, négyhengeres turbómotornak adja át a helyét, ennek legnagyobb teljesítménye 115 lóerő, maximum nyomatéka 190 Nm. Az új motorral nem csak fürgébb, de takarékosabb is a Qashqai: a hatsebességes kézi váltóval és start-stop rendszerrel szerelt 1.2 DIG-T modell átlagfogyasztása 5,6 l/100 km, széndioxid-kibocsátása pedig 129 g/km.

 

 

A kínálat másik benzinmotorja az 1,6 literes turbós DIG-T, amely 150 lóerős teljesítményre és 240 Nm nyomatékra képes, és a gyártó szerint az átlagfogyasztása megegyezik a kisebb benzinesével. A dízelek között az 1,5 literes dCi legújabb generációját találjuk, amely továbbra is 110 lóerős, de nyomatéka 20 Nm-rel több, start-stop rendszerrel pedig 3,8 l/100 km az átlagfogyasztása. Az 1.6 dCi 130 lóerős, és nem csak fronthajtással, de összkerékhajtással, illetve fokozatmentes Xtronic váltóval is elérhető, az átlagfogyasztása kiviteltől függően 4,4 és 4,9 l/100 km közötti.

 

 

Utastere teljesen megújult, a műszerek számlapjai között 5 colos színes kijelzőt találunk a fedélzeti számítógépnek, míg a középkonzolon lévő 7 colos kijelzőn az okostelefonnal is együttműködő Nissan Connect rendszer kezelhető. A csomagtér 439 literes, ami 29 literrel nagyobb a korábbinál, a fedele magasabbra nyílik, a padlója pedig többféleképpen rendezhető.

 

 

Aktív biztonsági pajzs néven rengeteg új vezetéstámogató rendszer került a Qashqai új generációjába. Ilyen a ráfutásos balesetet megelőző városi vészfékező rendszer, a fáradtságfigyelő, a táblafelismerő, a sávelhagyás-jelző és a holttérfigyelő rendszer, de megtaláljuk a 360 fokos, felülnézeti képet adó kamerarendszert, az új parkolási asszisztenst és az automatikus távfényszóró-kapcsolást is.




Az új Qashqai gyártása is a Nissan nagy-britanniai, sunderlandi üzemében folyik majd, ahol évi 500 ezer autó készül, többek közt a Note, a Juke és a Leaf is. A forgalmazás 2014 februárjában indul.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár