A Lamborghini bemutatta új V12-es motorját
Hírek, 2010. november. 15.
AS

A Lamborghini bemutatta és minden részletét felfedte a frissen fejlesztett 12 hengeres motorjának, mely a jövő évben debütál majd a Murciélagoban, ahol a korábbi erőforrást váltja majd.

 

 

Az új motornál a Lamborghini két fontos kritériumot kötött ki. Az egyik, hogy V12-nek kell lennie, a másik, hogy 60 fokos szögben kell, hogy álljanak a hengerek. A 6,5 literes hengerűrtartalom maradt, de 60 lóerővel lett erősebb, immáron 700 lóerőt teljesít az erőforrás. A maximális 690 newtonméter nyomaték pedig 500 fordulattal korábban, már 5500-nál rendelkezésre áll. A motor tehát nem csak jóval erősebb, de könnyebb is lett. A korábbi 253 kilogrammról a mérnökök 235 kilogrammra faragták a súlyát.

 

 

Az új motorhoz új váltót is fejlesztett a Lamborghini karöltve a váltóspecialista Grazianóval. A korábbi duplakuplungos megoldásról egykuplungosra váltottak, és az új művet úgy jellemezték, mint egy „szekvenciális versenyváltó utcai autóban”. Az új váltó mindössze 70 kilogrammot nyom, a váltások között csupán 50 milliszekundum telik el, így 40%-kal gyorsabb mint a korábbi e-gear rendszer. Három mód közül választhatunk majd, az első a Strada, mely egy utazófokozat és teljesen automata váltást garantál, az eggyel keményebb a Sport, a legdurvább pedig a Corsa, mely tartalmaz egy rajtprogramot is. A friss váltómű kisebb lett az elődjénél, így a Murciélagoban nőhet az utastér mérete. Óriási sikert jósolnak az új váltónak, így valószínű, hogy manuálissal már nem is lesz rendelhető az autó.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár