2013 legnagyobb közlekedési dugói
Hírek, 2014. január. 3.
AS

A fővárosban az Árpád hídon, országszerte pedig az M1-es autópályán alakult ki a legnagyobb közúti torlódás a forgalmi adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó Best Way Traffic szerint.

 

Útfelújítások és építkezések mellett a rendkívüli időjárás is befolyásolta a közlekedést 2013-ban Magyarországon – derült ki a közlekedési információk összesítésével és feldolgozásával foglalkozó Best Way Traffic Kft. adataiból.

 

 

Budapesten elsősorban az útfelújítások és építkezések miatt alakultak ki nagyobb fennakadások. A legjelentősebb torlódást az 1-es villamos felújításának kezdete okozta, az Árpád hídon emiatt a korábbi években mért 5-6 perchez képest hatszorosára, 30 percre nőtt az átlagos menetidő.

A Ferenciek terén tavaly november óta folyó átépítési munkálatok miatt idén mintegy 20%-kal több időt kellett szánni az autós közlekedésre a Rákóczi út, Kossuth Lajos utca útvonalán. A korlátozások itt jellemzően munkaidőben okoztak komolyabb fennakadásokat mindkét irányban, de hétvégéken és ünnepnapokon is érzékelhetően lassult a forgalom az előző évhez képest.

15%-kal nőtt az átlagos menetidő a pesti alsórakpart Parlament előtti szakaszának lezárása miatt. A januártól augusztus végéig tartó közmű-felújítási munkálatok és építkezések, illetve a nyári árvíz miatt a környező utcákon és a Nagykörúton alakult ki tartósan számottevő torlódás, de a megfelelő tájékoztatásoknak köszönhetően a közlekedők itt fel tudtak készülni az elterelésekre.

Rövidebb ideig, de nagyobb mértékben, mintegy 25%-kal növelték a torlódásokat a nyár közepén a 4-6-os villamos vonalán végzett vágányfelújítás, illetve a 61-es villamos vonalának szeptembertől november végéig tartó karbantartása. Mindkét esetben a villamospótló buszok számára kialakított buszsávok miatt lassult a forgalom. Szintén egy ideiglenes buszsáv kialakítása okozott hasonló mértékű forgalomnövekedést a Hegyalja úton, ahol negyedével nőtt a menetidő a korábbiakhoz képest.

 

Országszerte többnapos fennakadásokat okozott a közlekedésben a márciusi rendkívüli hóhelyzet, melynek nyomán rekordhosszúságú, háromnapos dugó alakult ki az M1 autópályán. Szintén az ország több pontján jelentősen lassult a közúti közlekedés a nyári árvíz idején. A 10-es úton találkozhattak ebben az időszakban a leghosszabb torlódásokkal az autósok, ahol a Budapest-Esztergom vasútvonal felújítása miatt amúgy is nagyobb volt a forgalom: a reggel és a délután több órán át kellett a járművekben várakozni. Átmeneti, rövid ideig tartó fennakadásokat okozott       az e-útdíj bevezetése, elsősorban a határátkelőknél.

A jövő év végéig várhatóan csökkenni fognak a közúti fennakadások, forgalomkorlátozások Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft. szakértője szerint: „A nagyobb útfelújítások várhatóan befejeződnek 2014 végére, így valamelyest felszabadul majd a fővárosi közlekedés, addig is azonban további forgalom-elterelésekre és várhatóan jelentősebb torlódásokra lehet számítani a főváros több pontján. Az időjárási körülmények a tapasztalataink alapján minden évben megviselik a közlekedőket, erre előzetes tájékozódással lehet legkönnyebben felkészülni.”

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár