Head Up Display bármilyen autóba
Bemutató, 2014. január. 28.
AS

A HUD, vagy más néven head-up display a navigációs információkat közvetlenül a szélvédőre vetíti ki, hogy a vezető mindig figyelemmel kísérhesse a legfontosabb navigációs információkat anélkül, hogy a szemét le kellene venni az útról. A Garmin készüléke bármilyen autóval használható.

 

Elsősorban a felsőkategóriás, prémium márkák szegmensében lehet ismerős extra felszereltség a HUD, manapság már az alsóbb kategóriákban is elérhető. A Garmin HUD használatával mostantól bármilyen autóba, szó szerint a 601-es Trabanttól a Ferrariig bármelyikben könnyedén elhelyezhető és használható. Az ára a gyári HUD-ok töredéke, funkció szempontjából ugyanakkor még többet is nyújthat, mint egy extraként megrendelt és beépített Head Up Display.

 

A Garmin HUD jelenleg a piacon jelenlévő egyetlen olyan Head Up Display, amely a következő funkciókkal bír:

Az okostelefonon (Android, iOS, Windows Phone) futó Navigon vagy Garmin Street Pilot alkalmazás támogatja a Garmin HUD használatát, a szoftver azonban nem jár a termék mellé. Magyarország térkép jelenleg kizárólag a Navigon alkalmazásban érhető el, így ezen applikáció megléte elengedhetetlen, hogy használni tudjuk a HUD-ot. Költség szempontjából ez 18-23 ezer Ft között mozog, attól függően, hogy milyen operációs rendszerrel ellátott okostelefont használunk.

 

A Garmin HUD az legfontosabb navigációs információkat közli velünk, úgy mint a következő manőverig hátralévő távolság, nyilakkal jelzi, hogy merre kell fordulni, a körforgalmat hányadik kijáraton kell elhagyni, hány órakor érkezünk meg a célunkhoz, milyen mértékű sebességkorlátozás van érvényben az adott útszakaszon, a pillanatnyi sebességünk hogyan alakul, melyik sávba kell besorolnunk. Időnként figyelmeztető ikonok is felvillannak, rendszerint piros színnel: sebességtúllépés, dugó, torlódás előrejelzése, valamint közelben lévő traffipax. Az utóbbi két funkció feláras extra a Navigon programban, néhány ezer forintért tölthető le utólag.

 

 

A fenti információknak hála a szemünket nem kell levenni az útról és folyamatosan az okostelefon vagy egyéb navigációs eszköz képernyőjére pillantani. Ennek köszönhetően nagymértékben nő a biztonság, hiszen egy 100 km/h-val haladó jármű esetében a fenti mozdulatsor bőven elvesz 1-2 másodpercet, ami azt eredményezi, hogy kb. 28-56 méteren keresztül vakon autózunk. Egy-egy baleset megtörténtekor ez az 1-2 másodperces késedelem akár emberéleteket is jelenthet, a Garmin HUD tehát rendkívül jótékony hatással van a közlekedésbiztonság fokozására. Arról nem beszélve, ha okostelefont használunk, akkor a navigáció során megjelenhet az állapotsorban 1-1 újonnan beérkező e-mail, SMS. Ekkor okvetlenül elkezdjük nyomkodni a telefont, ami még súlyosabb másodperceket rabol el tőlünk vezetés közben. A Garmin HUD használatával viszont akár zsebre is vághatjuk a telefont, a Bluetooth kapcsolaton átvitt adatforgalmat ez nem befolyásolja.

 

A Garmin HUD nagyszerű társként fog azoknak szolgálni, akik már eddig is a Navigon programot használták navigációra, továbbá megvan bennük a megfelelő felelősség és a biztonságos közlekedésre való hajlam.

 

Új autóhoz extraként rendelve ahhoz, hogy hasonló tudású HUD-ot kapjunk a gyári navigációs szoftvert is meg kell vásárolni, a két extra ára márkától és típustól függően 500 ezer és 1,2 millió forint között mozog. A Garmin HUD ára jelenleg 49.900 Ft, a Navigon programhoz pedig maximum 23 ezer Ft-ért hozzájuthatunk. A több százezer forintos vagy milliós nagyságrendű extra így 73 ezer Ft-ból kihozható. Ha nincs okostelefonunk, akkor egy jobb modellt választva ez az ár nagyjából 100 ezer Ft-tal tovább csökkenti a pénztárcánk tartalmát, de még így bőven is a gyári feláras extrák összege alatt maradunk.

 

Pro:

  • a legokosabb utólagos Head Up Display jelenleg a piacon
  • széleskörű információk kivetítése a navigációval kapcsolatban
  • egyszerű és biztonságos használat okostelefon navigáció alkalmazásával
  • a fólia helyett a fényvisszaverő plexi használata tökéletes megoldás

Kontra:

  • Csak a Garmin Street Pilot és Navigon szoftverek támogatják a Garmin HUD-ot
  • A Garmin Street Pilot nem tartalmaz Magyarország térképet
  • Még jobb lenne, ha térképrészletet vagy utcanevet is kivetítene
  • A fényvisszaverő fólia felhelyezése okozhat bonyodalmat (ráadásul csak egy darabot kapunk)

Gere Tamás (GPS Aréna)


Használat közben:


Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár