Százlábú Citroën DS tesztelte a Michelin teherautó-abroncsait
Hírek, 2014. február. 10.
AS

1972-ben izgalmas prototípust készített a Citroën és a Michelin: a tízkerekű DS kombi autóbusz- és teherautó-abroncsok tesztelésére szolgált.

 

 

Le Mille Pattes, azaz százlábú volt a beceneve annak a prototípusnak, amelyet a Citroën és a Michelin készített 1972-ben. A DS kombi karosszériájának felhasználásával épült meg a 7,2 méter hosszú és 2,45 méter széles szörnyeteg. A kerekek a HY kisteherautóról származtak, amelyek közül a négy első kormányzott, a hat hátsó pedig hidropneumatikus felfüggesztésű volt.

 

 

Két Corvette-motor is került a százlábú hátuljába. A 7,4 literes, 425 lóerős V8-asok közül az egyik a hátsó kerekeket hajtotta, a másik pedig a jármű közepére felszerelt, kívülről nem látszó teherautó-kerék további mozgatására szolgált. Erre a kerékre tették fel a tesztelt autóbusz- vagy teherautó-abroncsot, és a különböző körülmények modellezésére hidropneumatikus rendszer engedte le és állította be a dőlésszögét.

 

A méretes DS kombit két 90 literes üzemanyagtartállyal látták el, és annak ellenére, hogy a merevítések miatt 9,5 tonnát nyomott, a tesztpályán a 180 km/órás sebesség elérésére is képes volt. Jelenleg, amikor éppen nem különböző rendezvényeken bukkan fel, akkor a Michelin Clermont-Ferrand-i múzeumában tekinthető meg.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár