S1 néven jelent meg a legkisebb Audi sportváltozata
Hírek, 2014. február. 12.
AS

Bemutatkozott az Audi A1 legerősebb változata: a három- és ötajtós karosszériával is elérhető S1 kétliteres, 231 lóerős turbómotort és állandó összkerékhajtást kapott.

 

 

A nyolcvanas években még az Audi verhetetlen rali-világbajnoki versenyautóját hívták így, mostantól pedig az A1 legerősebb változatát jelöli az S1 típusnév. A háromajtós és az ötajtós Sportback karosszériával is elérhető sportkivitel kategóriája legerősebb kiskocsija lesz.

 

 

A kétliteres, négyhengeres, benzines turbómotor 231 lóerős teljesítményre képes, a legnagyobb nyomatéka 370 Nm. Az Audi sportos kiskocsija ezzel 5,8 másodperc alatt gyorsul százra (a Sportback számára egy tizeddel több időre van szükség), a végsebesség 250 km/óra, míg az átlagfogyasztás 7-7,1 l/100 km, ami 162-166 g/km-es szén-dioxid-kibocsátásnak felel meg. Az Audi nem tesz róla említést, de a képek alapján kézi sebességváltó került az S1-be.

 

 

A többi S modellhez hasonlóan az S1 is megkapja az állandó quattro összkerékhajtást, ezen felül a hátsó felfüggesztést multilinkre cserélik, és az elsőt is jóval sportosabbra hangolják. Az Audi drive select üzemmód-választó segítségével a motor, a lengéscsillapító és a légkondicionáló működését lehet állítani. Nagyobbra cserélték a fékeket, elöl például 310 mm a tárcsák átmérője, a féknyergek pedig vörösek a 17 vagy 18 colos kerekek mögött.

 

 

Az S1 kívülről is könnyen felismerhető: újak a xenonfényszórók és a LED-es hátsó lámpák, nagyobbak az első lökhárító légbeömlői, és méretes szárny is kerülhet hátulra. Az utastérben integrált fejtámaszos sportüléseket, rozsdamentes acél pedálokat, és opcióként színes betéteket találunk. Az S1 és az S1 Sportback az idei év második negyedévében érkezik a piacra.

 

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár