Oldtimer autók túrája a Balaton-felvidéken
Hírek, 2014. május. 9.
AS

Rekordszámú résztvevővel, mintegy 120 autóval rajtol a hétvégén a hetedik Balaton Classic mezőnye Balatonalmádiból, a veteránautók pénteken és szombaton bejárják a Balaton-felvidéket.

 

 

Az Oldtimer Szuperkupa idei második futama, a Balaton Classic a péntek esti prológgal veszi kezdetét, már itt is több mint 80 autót láthatnak az érdeklődők a Balatonfűzfő, Balatonkenese és Litér útvonalon. Szombaton reggel 9:30-tól vág neki a teljes mezőny a 230 kilométeres túrának Balatonalmádiból, hogy Balatonfüred, Tihany, Tapolca és Sümeg érintésével bejárja a Balaton-felvidéket.

 

 

A túra keretein belül zajló verseny nem a gyorsaságról szól, a résztvevőknek mindenütt előírt időpontokat, átlagidőket és sebességeket kell a KRESZ szerint betartaniuk. Az autóban ülő páros, a vezető és a navigátor tökéletes összhangban kell együttműködjenek egymással, az autóval, és mechanikus stopperórájukkal, hiszen az ügyességi szakaszokon az előírt szintidőt századmásodperc pontossággal kell teljesíteniük: minden századnyi eltérés egy hibapontot jelent. A győztes az lesz, aki a nap során a legkevesebbet gyűjti be ezekből, és minden helyszínre pontosan odatalál. A futamon különdíjat írtak ki a városvezetők részére: az eddig rendszeresen induló Balatonalmádi és Litér polgármestereinek kihívói idén az útvonalat érintő települések, Tapolca, Balatonkenese és Balatonfűzfő első emberei lesznek.

 

 

A népes, harmincféle autómárkát felvonultató mezőnyben mindenki talál kedvére valót: Alfa Romeo, Austin, BMW, Checker, Chevrolet, Citroën, Ferrari, Fiat, Ford, Jaguar, Jensen, Lada, Lancia, Lotus, Mercedes-Benz, MG, NSU, Opel, Pontiac, Porsche, Renault, Rolls Royce, Saab, Salmson, Skoda, Spartan, Triumph, Volga, Volkswagen, Volvo, Willys és Yugo is bemutatkozik szombaton.

A legrégebbi autó egy 1923-as Salmson VAL3 GP, amely a húszas évekbeli Le Mans-i futamok résztvevője volt. Egy igazi raliautó-replika is indul: Pásztor Tamás a legendás Renault 17 Gordinit keltette életre, amellyel Ferjáncz Attila két bajnoki címet is nyert. Az idei mezőny egyik érdekessége egy 1994-es BMW 840i, amelynek eredeti állapotán kívül fehér fényezése és gyári fehér-kék színű belső tere is igazi ritkaság.

 

 

A túra résztvevőit látványos nézői pontokon lehet megtekinteni, a mezőny első autójának várható érkezési idejét követően még másfél órán át láthatók veteránautók az adott helyszínen, a rendezvény jellegéből adódóan kisebb késések azonban előfordulhatnak.

 

Május 9. péntek, prológ

Balatonfűzfő, nagy parkoló, rajt: 18:30

Balatonkenese, parti sétány: 18:45

Litér, közpark: 19:00

Balatonfűzfő, nagy parkoló: folyamatos érkezés

Litér, közpark, cél: 19:30

 

Május 10. szombat

Balatonalmádi, Városháza tér, rajt: 9:30

Balatonfűzfő, parkoló: 9:40

Veszprém, Aréna parkoló: 9:55

Tihany, Piac Placc, révkikötő: 11:00

Zánka, strandparkoló: 11:45

Tapolca, Pelion parkoló: 12:30

Sümeg, Történelmi Élménypark: 14:00

Nagyvázsony, templom: 15:00

Tihany, visszhangdomb: 16:00

Balatonfüred, Tagore sétány: 16:15

Balatonalmádi, Városháza tér, cél: 16:30

 

Részletes információk a www.balatonclassic.hu oldalon találhatók.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár