Nem elég biztonságosak a mopedautók
Hírek, 2014. június. 5.
AS

A legutóbbi tesztjein négy mopedautó biztonságát vizsgálta az Euro NCAP: a töréstesztek alapján a kiskocsik városi tempónál is életveszélyesek lehetnek.

 

A mopedautókra nem vonatkoznak szigorú biztonsági előírások

 

Európában még mindig is divatosak a mopedautók, hiszen egyes országokban jogosítvány nélkül is vezethetők, ezzel pedig a személyautók olcsóbb és egyszerűbb alternatíváját jelentik. Az utóbbiakkal ellentétben azonban nem vonatkoznak rájuk szigorú biztonsági előírások, és mostanáig töréstesztet sem végeztek rajtuk. Az Euro NCAP négyféle mopedautó biztonságát vizsgálta, az eredmény pedig lesújtó.

 

A frontális- és oldalütközéses teszteket 64 helyett 50 km/órával végezték

 

A tesztelt modellek között felsorakozott a Renault vadonatúj fejlesztésű, elektromos hajtású, 1+1 személyes városi autója, a félig nyitott karosszériájú Twizy, amely 80 km/órás sebességre képes. Szintén elektromos motor mozgatja a Tazzari modern kisautóját, az 542 kilogrammos Zero ezzel a 100 km/órás sebességet is elérheti.

 

A Ligier energiaelnyelő képessége jó, de a biztonsági öv felső rögzítőpontja kiszakadt

 

A mopedautók terén nagy tapasztalattal rendelkező Ligier tesztelt modellje az Ixo, a 465 kilogrammos, négyszemélyes kiskocsit 505 köbcentis benzinmotor viszi előre legfeljebb 70 km/órával. A negyedik autó inkább a golfkocsikra hasonlít, a teljesen nyitott karosszériás, 2+2 üléses Club Car Villager önerőből csak 40 km/órával képes haladni.

 

A Club Car Villager a golfautókra hasonlít, és egy városi ütközéstől képes összeroppanni

 

A fél- helyett teljes átfedéses frontális és oldalütközési tesztet az Euro NCAP gyakorlatával ellentétben nem 64, hanem 50 km/órás sebességnél végezték – és mivel a Club Car Villager nem képes erre a tempóra, egy másik, ilyen sebességgel nekiütköző autó hatását vizsgálta a teszt. Az eredmény katasztrofálisnak mondható, a golfautó ugyanis szinte összeroppant az ütközéstől.

 

A Tazzari karosszériája jól csillapít, a biztonsági öv azonban félbeszakadt

 

A Ligier és a Tazzari karosszériája sokkal jobban viselte a becsapódást, azonban az előbbinél kiszakadt, az utóbbinál pedig elszakadt a biztonsági öv, így a tesztbábuk súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A Twizy az egyetlen autó, amit légzsákkal is felszereltek, ráadásul ennek a karosszériája volt a legmerevebb a teszteltek közül, talán túlságosan is, a bábu ugyanis a csekély energiaelnyelő-képesség miatt szenvedett sérülést.

 

A Twizy nagyobb ütközést is elviselne, de a merev szerkezet miatt megrándult a bábu nyaka

 

 

Videón a töréstesztek

 

 

 

 


Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár