Egységes mobilparkolási rendszer indul
Hírek, 2014. június. 18.
AS

Július elsejétől országszerte egységes rendszeren keresztül lehet mobiltelefonnal fizetni a parkolásért és az autópálya-használatért.

 

Két hete, június elején zárult le a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer informatikai fejlesztése, amelyet a tesztelési időszak követett. Jelenleg a parkolási szolgáltatók, leendő viszonteladók és mobilpiaci szereplők bevonásával folytatják az éles teszteket, mielőtt mindenki számára elérhetővé válik a szolgáltatás.

 

Az egységes mobilfizetés megvalósítását és elindulását törvény és annak végrehajtási rendelete határozta meg, miszerint a közszolgáltatások értékesítéséhez országosan egységes elektronikus és mobilfizetési rendszert kell biztosítani. Ezek közül elsőként a fizető parkolás és az autópálya-használat mobiltelefonos fizetési lehetősége valósul meg. A rendszert működtető Nemzeti Mobilfizetési Zrt. összesen mintegy hetven önkormányzati tulajdonú parkolási társasággal szerződik.

 

Az autósok az autópályákat az eddig megszokott módon vezetik igénybe mobilfizetéssel, a parkolás terén azonban számítani lehet néhány változásra. A legfontosabb az, hogy mostantól a mobilpiaci szereplők az ország minden fizető parkoló övezetében nyújthatnak szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a legnépszerűbb SMS-es mobilparkolás mellett nagyobb teret kaphatnak a mobiltelefonos applikációk, amelyek eddig csak kisebb területeken lehettek jelen. A mobilparkolást továbbra is a megszokott módon lehet majd indítani SMS-ben, a körzetszámok a régiek maradnak, de az előhívószámok megváltozhatnak, ezért érdemes figyelni a parkolókban elhelyezett feliratokat.

 

A mobilfizetéss másik változása, hogy az eddigi 75 forint helyett 50 forintot számolnak fel „kényelmi díjként” minden tranzakció után, a további szolgáltatások listáját pedig a www.nemzetimobilfizetes.hu címen lehet megtekinteni. Az új honlap ügyfélkapuként is működik, és egy információs vonalat is elindítottak a 06 1 989 000 telefonszámon, ahol a mobilparkolást igénybevevők számára nyújtanak segítséget.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár