Születésnapjára megerősödött a Peugeot 208 GTI
Hírek, 2014. június. 27.
AS

Harminc éve mutatkozott be a Peugeot sportos kisautója, ebből az alkalomból pedig különleges, még erősebb szériát készítettek a 208 GTI alapjaira.

 

 

Három évtizeddel ezelőtt mutatkozott be a sportos kisautók kategóriáját meghatározó 205 GTI, az évfordulót pedig a 208 GTI limitált szériájával ünnepli a Peugeot. A 30th Anniversary Edition esetében nem elégedtek meg mindössze egy plakett felcsavarozásával, hiszen műszakilag is alaposan átalakították a kiskocsit.

 

Az 1,6 literes, négyhengeres turbómotor teljesítményét 200-ról 208 lóerőre, a legnagyobb nyomatékát pedig 275-ről 300 Nm-re növelték. A hatfokozatú sebességváltó és az önzáró Torsen differenciálmű az RCZ R-ből származik. A 208 GTI ezzel 6,8 helyett 6,3 másodperc alatt éri el a százas tempót, és a rugalmassága is javult: ötödik fokozatban 80-ról 120 km/órára 6,8 helyett 6 másodperc alatt gyorsul fel.

 

A még jobb menettulajdonságok érdekében a 208 GTI futóművét 10 mm-rel leültették, feszesebb rugókat és lengéscsillapítókat szereltek be. Az első nyomtáv 22 mm-rel, a hátsó pedig 16 mm-rel lett szélesebb, a 18 colos könnyűfém kerekek fél collal szélesebbek az eddiginél, és 205/40 méretű Michelin Pilot Super Sport abroncsok kerültek fel rájuk. Az ESP-t is átprogramozták, hogy összhangban legyen az önzáró differenciál működésével.

 

 

Külsőleg is könnyen felismerhető a harmincadik születésnapi modell, hiszen kétszínű fényezést kapott: a karosszéria eleje matt fekete, a hátulja pedig ragyogó vörös színű. A hatásosabb megjelenés érdekében a 208 GTI krómozott díszítéseit is matt feketére cserélték, a fekete kerekek mögött pedig még feltűnőbbek a vörös féknyergek. Akinek nem tetszik a sötét színvilág, gyöngyház fehér és vörös kombinációjával is rendelheti a Peugeot 208 GTI 30th Anniversary Edition modellt.

 

Az első premiert a goodwoodi sebességfesztiválon tartják, majd az őszi párizsi autószalonon is kiállítják a típust, az értékesítése pedig novemberben kezdődik. A legendás 205 GTI modern utódjából egy év alatt már 10 ezer példány talált gazdára.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár