Bemutatkozott a Volkswagen Passat nyolcadik generációja
Hírek, 2014. július. 8.
AS

A Volkswagen potsdami tervezőközpontjában lerántották a leplet a Volkswagen népszerű középkategóriás modelljének nyolcadik generációjáról, amely első alkalommal lesz kapható konnektorról tölthető hibridként is.

 

 

Nyolcadik generációjába lépett a Volkswagen Passat, amelyből az elmúlt 41 év során több mint 23 millió példány talált gazdára világszerte. Az új Passat minden porcikájában megújult: új a formaterv, a technológia és a motorok között is akad újdonság. A Passat 85 kilogrammal kisebb önsúlyának is köszönhetően az átlagfogyasztás akár 20 százalékkal is csökkenhetett. A Passat most első alkalommal kerül értékesítésre hálózatról is tölthető, plug-in hibridként, formai megoldásaival és fejlett technológiáival a felső-középkategóriából a prémium felé kacsingat.

 

 

Az új MQB platformra épülő limuzin 4 767 milliméteres hosszával két milliméterrel rövidebb ugyan elődjénél, ám a tengelytáv 79 milliméterrel 2 791 milliméterre növekedésével a karosszéria túlnyúlásai rövidebbek lehettek. Ezzel együtt a Passat 1 456 milliméteres magasságával 14 milliméterrel alacsonyabb és 1 832 milliméteres szélességével 12 milliméterrel szélesebb közvetlen elődjénél.

 

 

Az új Passat formaterve leginkább az előző generáció evolúciójának tekinthető, így már első pillantásra azonosítható a márka és a típus. Az autó elejét meghatározó négy krómozott rúdból álló hűtőrács két oldalán elhelyezkedő fényszórók jellegzetes trapézalakot kölcsönöznek az orrnak, a legalsó krómcsík pedig a fényforrásban is folytatódik. Az alapáron ledes hátsó lámpatestek lényegesen szélesebbek és karcsúbbakká váltak, amellyel a limuzin a Phaeton luxusautóra emlékeztet. Magasabb felszereltség esetén különleges megoldásként a hátsó lámpatestek vízszintes fénye fékezéskor függőlegesre vált. A fényszórókban halogén izzók vagy ledek világíthatnak, ez utóbbi a Dynamic Light Assist opcióval együttműködve automatikusan változtatja a világítást azért, hogy a maximális fényerő mellett ne vakítsa el a szembejövő forgalmat.

 

 

A külső méretek minimális csökkenése ellenére az új Passat belül még több teret nyújt utasainak és csomagjaiknak egyaránt. Az utastérben a márkára jellemző formákkal találkozhatunk, viszont különleges megoldásként a szellőzők lamellái az egész műszerfalon átvezetnek. A belső méretnövekedés mellett a Passat a csomagok számára is több teret kínál: a limuzin immár 586, a kombi pedig akár 650 liternyi csomagot is elnyelhet.

 

 

A legnagyobb újdonságok egyikeként a Passatban is megjelent az Active Info Display, amely egy egyedileg konfigurálható 12,3 colos színes TFT monitorral teljes mértékben helyettesíteni tudja a hagyományos műszercsoportot. Emellett a sebességet a szélvédőre vetítő head-up display, a netkapcsolatra is képes infotainment rendszer, a 360 fokos képet adó parkolókamera-rendszer és a legújabb parkolóasszisztens rendszer is rendelhető lesz az új modellbe. Világújdonságként egyedül az új Volkswagen Passat kínál vontatási asszisztenst, amely a vontatmánnyal történő tolatást teszi könnyebbé. A biztonsági rendszerek köre hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszerrel bővült, az első vészfékasszisztens gyalogosokat is érzékel, míg dugóban jó szolgálatot tehet az állandó elindulásokat és fékezéseket magától elvégző segédrendszer is.

 

 

Az új Passathoz új motort is fejlesztettek: a hétfokozatú DSG automatával és 4MOTION összkerékhajtással együtt elérhető 2,0 literes négyhengeres biturbó dízelmotor 240 lóerejéhez 1750-es fordulattól rendelkezésre álló 500 Nm nyomaték párosul, miközben átlagfogyasztása csupán 5,3 liter/100 km. Még először lesz rendelhető konnektorról is tölthető Volkswagen Passat, amely 211 lóerős összteljesítményével akár 50 kilométert is képes megtenni kizárólag elektromos üzemben, hatótávja pedig nagyjából 960 km. A különleges változatok mellett az új Passat rendelhető lesz kétféle (125 és 150 LE) 1,4 literes, egy 180 lóerős 1,8-as és egy 220 lóerős 2,0 literes TSI benzines turbómotorral, valamint egy 120 lóerős 1,6-os és a fenti verzió mellett kétféle teljesítményszinttel (150, és 190 LE) rendelkező 2,0 literes CR TDI dízelmotorral is.

 

A Volkswagen Passat és Passat Variant az októberben megrendezésre kerülő Párizsi Autószalonon mutatkozik majd be a nagyközönségnek.

 




Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár