Bemutatkozott a vadonatúj Smart Fortwo és Forfour
Hírek, 2014. július. 17.
AS

Hivatalosan is bemutatta a Fortwo új generációját a Smart, a Twingo alapjára épülő városi kiskocsi ötajtós kivitelben is jön Forfour néven.

 

 

Leleplezték a Smart Fortwo harmadik generációját, amely ugyanarra a farmotoros, hátsókerék-hajtású műszaki alapra épül, mint az új Renault Twingo. A Smart ugyanakkor megtartotta apró méreteit: a hossza mindössze 2,69 méter, a szélessége 1,66 méter, a magassága 1,55 méter, a tengelytávolság 1,87 méteres. A kétszemélyes városi mini csomagtartója alaphelyzetben 260 literes, a tetőig pakolva pedig 350 literes teret lehet kihasználni.

 

 

Mostantól ismét kapható négyszemélyes Smart, a Fortwo mellett ugyanis a hasonló stílusú, de hosszabb és ötajtós Forfour is bemutatkozott. Az azonos alapra épülő kisautó szélessége és magassága változatlan, tengelytávja azonban 2,49 méteres, a hossza pedig 3,49 méter. A praktikusabb Smart csomagtartója a négy ülés mögött kisebb, csupán 185 literes, a hátsó támlák ledöntésével azonban 730 literesre bővíthető.

 

 

Az elődjéhez hasonlóan farmotoros és hátsókerék-hajtású az új Smart Fortwo és a Forfour is, az első futóműve az előző generációs C-osztály alkatrészeit hasznosítja, a hátsó pedig De Dion rendszerű. A motorkínálat egy 999 köbcentiméteres, háromhengeres, benzines szívómotorral indul, amely 71 lóerőre és 91 Nm nyomatékra képes. Az erősebb opció a Renault-tól származó 898 köbcentiméteres, háromhengeres, benzines turbómotor 90 lóerővel és 135 Nm nyomatékkal, a későbbiekben pedig egy 60 lóerős alapmodell bővíti a kínálatot.

 

 

Az elődökben sokan kritizálták, hogy csak robotizált váltóval lehetett választani, ami bólogatásra hajlamossá tette a kiskocsit. Az új Fortwo és Forfour ezzel szemben ötfokozatú kézi vagy hatfokozatú, duplakuplungos automatizált sebességváltóval kérhető. Alapfelszerelés az öt légzsák, közte a vezető térdlégzsákja, valamint az ESP oldalszél-asszisztenssel, az opciók között pedig városi vészfékező sávtartó asszisztens rendszereket találunk.

 

 

Az új Smart Fortwo gyártása az elődjéhez hasonlóan a márka franciaországi üzemében folyik, míg a Forfour a francia testvérmodell, a Renault Twingo mellett készül Szlovéniában.




A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár