Teszten a magyar autósok segítőkészsége
Hírek, 2014. július. 24.
AS

A magyarországi autósok segítőkészségét tesztelte a Goodyear azzal, hogy megszámolta: hányan állnának meg segíteni egy lerobbant autó mellett álló, kerékcserével bajlódó hölgy láttán.

 

 

Arra kereste a választ a Goodyear, mennyire segítőkészek az autósok Magyarországon. Előbb telefonon tette fel a kérdést, hogy megállnának-e segíteni egy bajba jutott autóstársuknak, majd a valóságban is tesztelte, hányan állnak meg egy lerobbant autó mellett álló, kerékcserével bajlódó nő láttán. A telefonon megkérdezettek 55,4 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, segítene-e a tanácstalan hölgyön, 40,8 százalékuk pedig azt mondta, hogy talán segítene. Azok, akik azt válaszolták, nem állnának meg, attól tartottak leginkább, hogy csalás vagy bűncselekmény áldozatai lesznek.

 

 

A kérdések után a valóságban is megfigyelte az autósok segítőkészségét a Goodyear. Három magyarországi városban két-két órán át tartott a teszt úgy, hogy az első órában egy hölgy megpróbál kereket cserélni egyedül, a második órában pedig stoppolással kér segítséget az arra haladóktól. Budapesten több mint 14 percig kellett várni, amíg az első autós megállt, azonban amikor a nő stoppal is jelezte, hogy segítségre szorul, egy percen belül megállt egy autós. Győrben és Debrecenben sokkal rövidebb idő alatt álltak meg segíteni az autósok. Győrben összesen 38-an álltak meg abban az órában, amikor stoppolt a segítséget kérő, Debrecenben 27-en, Budapesten pedig 21-en. Ez az összes elhaladó autós 4,2, 1,9 és 0,9 százalékát tette ki, ami jelentősen elmarad a telefonos kérdés eredményeitől.

 

 

Megfigyelhető volt az is, hogy amikor nem stoppolt a segélykérő, akkor inkább busz- és teherautósofőrök siettek a segítségére, amikor azonban már kitette a kezét és úgy kért segítséget, a személyautósok aránya volt a nagyobb. Volt, aki motorral, kerékpárral vagy gyalog is segíteni akart, és olyan is, aki visszafordult az úton, hogy kereket cserélhessen.

 

 

A segítők többsége 25-40 év közötti férfi, de két hölgy is megállt, hogy segítsen. A Goodyear telefonos kutatásából egyébként az is kiderült, hogy a nők 36,5 százaléka nem tudná egyedül megoldani a kerékcserét, a férfiak közül azonban mindenki azt állította, hogy ki tudná cserélni a defektes kereket.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár