75 éves a fényvisszavetős közlekedési tábla
Hírek, 2014. augusztus. 14.
AS

A növekvő autósforgalom hatására kezdtek foglalkozni a fényvisszavető közlekedési táblák fejlesztésével, amelyből 75 éve mutatták be az elsőt.

 

 

Ma már természetesnek tartjuk, hogy a közlekedési táblák, útburkolati jelek és rendszámtáblák mind fényvisszavetősek, így segítve bennünket abban, hogy jobban lássunk, tájékozódjunk és észrevegyük egymást az utakon. Ezek az innovatív megoldások mind a 3M nevéhez kötődnek. A cég szakemberei a második világháború előtt a növekvő autósforgalom hatására kezdtek el foglalkozni a közlekedés biztonságosabbá tételével. Ennek egyik mérföldköve volt a fényvisszavetős közúti közlekedési tábla feltalálása. Az első ilyen táblafóliát a 3M fejlesztette ki, és Minnesota útjelzőire került 1939-ben. A segítségével kis fény hatására is könnyebben láthatóvá váltak a figyelmeztető táblák.

 

 

Alig pár év múlva jelentek meg a 3M fényvisszavető útburkolati jelzései, amelyek ugyancsak a láthatóságot erősítették a hagyományos felezővonallal szemben. 1950 körül pedig elkezdtek divatba jönni a ma is használatos fényvisszavető rendszámtáblák. A folyamatos fejlesztés hatására a nyolcvanas években már olyan útjelző táblákat vezetett be a piacra a 3M, amelyek háromszor annyi fényt vetettek vissza, mint a korábbiak. A 2000-es évek fejlesztése a „full cube” technológia, amely a régebben használt prizmás technológiánál kétszer hatékonyabb fényvisszavetést eredményez. Szintén az utóbbi évtizedben kezdtek elterjedni a 3M mérnökeinek munkáját dicsérő, tartósan fluoreszkáló figyelmeztető táblák és útburkolati jelek, amelyek még inkább elősegítik a balesetek számának csökkenését világszerte.

 

 

Magyarországon 1991-ben kezdte meg a tevékenységét a 3M, többek közt a közlekedésbiztonsági divízió beindításával, a hazai leányvállalat 2000-ben elsőként csatlakozott közlekedésbiztonsági programhoz. A vállalat fényvisszavető táblafóliáit és útburkolati jelzéseit idehaza is széles körben alkalmazzák, illetve az 1991 után nálunk üzembe állított autók rendszámtáblái is a 3M fényvisszavető fóliáival készülnek.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár