Crossover csúcsmodell – Renault Espace bemutató
Bemutató, 2014. október. 16.
AS

Egyterű helyett crossover stílusú lett a Renault Espace új generációja, amely továbbra is tágas és kényelmes utazóautó maradt, gazdag felszereltséggel és négyhengeres, de erős motorokkal.

 

Stílust váltott a Renault egyterűje, az Espace ötödik szériája elegáns crossoverré vált

 

Párizsban, az autószalonon tartotta az Espace ötödik generációjának premierjét a Renault, az első képek után pedig belül is megismerkedhettünk az egyterű helyett crossover stílusú újdonsággal. A francia márka aktuális irányzata szerint megrajzolt formájú karosszéria 4,85 méter hosszú, a tengelytávolsága pedig 2,88 méteres, ami azt jelenti, hogy a hossza egy centivel rövidebb, a tengelytávja pedig 16 milliméterrel nagyobb, mint a kifutó Grand Espace hasonló adatai. Az 1,68 méteres magasság viszont 63 milliméteres csökkenést jelent. Az Espace egy új, moduláris padlólemezre épül, és 250 kilogrammal könnyebb lett elődjénél, a légellenállási együtthatója pedig 0,30.

 

A karosszéria nagyjából ugyanolyan hosszú, mint az elődé, de jóval alacsonyabb lett

 

Belül is igazán stílusos lett az új Espace. A műszereket színes képernyő vetíti, de head-up display is került az autóba, a lebegő középkonzol érdekessége pedig az, hogy az R-Link 2 infotainment rendszer 8,7 colos érintőképernyője álló helyzetben található meg rajta. A váltókar az automata kivitelekben a repülőgépek kezelőszerveire emlékeztet, a kézifék elektronikus, a felszabaduló helyre rolóval elfedhető rekesz került. Az elődök hagyományait folytatva sok tárolórekesz található az autóban: a 12 literes kesztyűtartó a Captur mintájára egy kihúzható fiók, így a tartalma könnyebben hozzáférhető és áttekinthető. A csomagtartó ötszemélyes kivitelben 660 literes (hétszemélyes változat is elérhető), az ülések ledöntésével pedig 2040 literesre növekszik a tér. A csomagtér-fedél elektromotoros nyitása láblendítéssel indítható, az alacsonyabb garázsokra való tekintettel pedig szabályozható a maximális nyitási magassága. Az ülések nem csak a csomagtér felől, hanem az érintőképernyőről irányítva is ledönthetők.

 

A műszereket digitális kijelző mutatja, a váltókar elektronikus, a középkonzolra táblagép került

 

Az Espace négyféle felszereltséggel készül majd. A Life alapmodellben barna, míg a Zen kivitelben választhatóan szürke vagy barna színű a belső tér, a kormánykereket pedig előbbiben bőr, utóbbiban Nappa bőr borítja. Az Intense már barna bőrkárpitozást kap, míg az Initiale Paris csúcsmodellben a műszerfal és az ajtók is igényes bőrborításúak. Az üzemmód-választó kapcsoló nem csak a kormányzás, a futómű, a motor és a váltó karakterét változtatja meg, de az utastér hangulatvilágításának színét is. Az utasteret az opciós, 2,8 négyzetméteres panorámaszélvédő teszi világossá. A biztonsági extrák között teljesen LED-es fényszóró, adaptív tempomat, ráfutást megakadályozó, sávelhagyásra figyelmeztető és holttérfigyelő rendszerek, tolatókamera és automata távfényszóró is található, a kényelmi extrák között Bose hifi és masszírozós ülés kelti fel a figyelmet.

 

Az üzemmódválasztónak megfelelően a hangulatvilágítás is változik zöld, kék és vörös között

 

Csak négyhengeres motorokkal lesz elérhető az új Espace. Az 1,6 literes, négyhengeres, turbós benzinmotor a Clio RS-ből ismerős, és ahhoz hasonlóan 200 lóerős teljesítményre, valamint 260 Nm nyomatékra képes. Ezen felül az 1.6 dCi egy vagy két turbóval, 130 vagy 160 lóerővel, 320 vagy 380 Nm-rel választható. A két erősebb motorhoz szériafelszerelés a kettős tengelykapcsolós, automatizált EDC váltó. A kerekek az alapmodellen 17 colosak, de akár 20 colos méret is rendelhető, és mivel crossover stílusú, ezért az elődénél négy centivel nagyobb, 16 centiméteres az Espace hasmagassága. A vezethetősége mégis sportosabb, amiről az adaptív lengéscsillapítás-szabályzás és a Laguna sportváltozatain látott 4Control négykerék-kormányzás gondoskodik. Az új Espace ezzel több, mint egy családi autó, hiszen minden tekintetben a Renault kínálatának csúcsmodellje lett.


 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár