Rézmentes fékbetétet és hatékonyságot javító dugattyút mutatott be a Federal-Mogul
Hírek, 2014. november. 4.
AS

A környezettudatosság már az autóalkatrészeknél kezdődik: a piacvezető alkatrészgyártó Federal-Mogul rézmentes fékbetéteket, ólommentes csapágyakat és hatékonyságnövelő motordugattyúkat mutatott be.

 

 

Már a 2025-ben életbe lépő környezetvédelmi előírásokat is teljesíti az a környezetbarát, alacsony réztartalmú Eco-Friction fékbetét, amelyet a Federal-Mogul Motorparts mutatott be. A hagyományos fékbetétekből származó rézlerakódások káros hatással vannak az élővizek oxigénszintjére, ezért Kalifornia és Washington államban is olyan új törvényeket hoztak, amelyek a fékbetétek réztartalmának csökkentését, és végső soron megszüntetését írják elő 2025-ig.

 

 

A fékbetétek súrlódó anyagában a réz mértéke akár húsz százalék is lehet, ezért fontos összetevő a megfelelő fékhatás eléréséhez. A Ferodo ötévnyi kutatás és fejlesztés során több mint 150 mérnökkel 1500-nál is több anyagot tesztelt, mire megkapta a rezet helyettesítő, 25 különböző anyag kombinációjából álló terméket. Az Eco-Friction azonos minőségű és teljesítményű, mint a Ferodo korábbi fékbetétjei, miközben alacsony réztartalmat vagy rézmentességet garantál. Elsőként a Mercedes-Benz alkalmazza az új fékbetétet a C-osztályon.

 

 

Szintén környezetvédelmi megfontolások állnak a Glyco ólommentes csapágyak kifejlesztése mögött, ennek bemutatása kilenc évvel előzi meg a törvényi előírást. A csúszócsapágyakban ötvöző anyagként használt ólom helyett kikísérletezett anyagból álló termékek benzin- és dízelmotorokhoz, fő- és hajtórúd-csapágyakhoz egyaránt alkalmazhatók. A Federal-Mogul Motorparts újdonságai a motor-, sebességváltó- és járműgyártók, a gyári- és pótalkatrész-piac igényeit egyaránt kielégíti.

 

 

A benzinmotorok hatékonyságának növelése a legfőbb erőssége az új Nüral Elastothermic dugattyúnak, amely kifejezetten úgy készült, hogy elviselje a mai, kisebb hengerűrtartalmú, turbófeltöltéses motorok nagy működési hőmérsékletét és durvább hőmérséklet-változásait. Az új termék jobb hűtőcsatorna-kialakítással rendelkezik, struktúrája hozzájárul a dugattyú szerkezeti erősségéhez, tömegének csökkentéséhez és a súrlódás minimalizálásához.

 

 

Az alacsonyabb működési hőmérséklet javítja a kopási ellenállást, csökkenti a szénlerakódást és a gyűrű beragadását, ez pedig kevesebb olajfogyasztást és jobb tömítést eredményez. A Nüral Elastothermic dugattyúk könnyű súlyuk ellenére rendkívül erősek és strapabírók, ami lehetővé teszi, hogy a kisebb lökettérfogatú motorok nagyobb teljesítmény-leadásra legyenek képesek, valamint jobban bírják a start-stop technológia és a hengerlekapcsolás igénybevételét.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár