Látni és látszani: rendőri ellenőrzés az utakon, ingyenes átvizsgálás a szervizekben
Hírek, 2014. november. 7.
AS

Idén is megtartja őszi közlekedésbiztonsági kampányát az Országos Rendőr-főkapitányság: a Látni és látszani akció keretében az autósok ingyenesen vizsgáltathatják meg autójuk világítóberendezéseit és saját látásukat is, a rendőrség pedig fokozott közúti ellenőrzést tart.

 

Több száz autószerviz és mintegy száz optikai üzlet kapcsolódott a Látni és látszani kampányhoz, amelyet idén már harmadik alkalommal szervez meg az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság. Az akció keretében október 2-ától december 12-éig ingyenesen vizsgálják meg a kampányban részt vevő szervizek az autók világítóberendezéseit, az optikai üzletekben pedig látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal segítik az autósokat.

 

 

A kampány indulása után egy hónappal, november 6-tól december 12-ig a rendőrség országos közúti ellenőrzést szervez, ahol a világítási szabályok betartását, az autó világítóberendezéseit ellenőrzik, illetve akinek a jogosítványban található kóddal előírták, a szemüveg és a pótszemüveg meglétét is. A sajtóban hallható információkkal ellentétben az izzókészlet már nem kötelező, ezért azt nem kérheti a rendőr.

 

 

Az eddigi tapasztalatok alapján a leggyakoribb hiányosságnak a kiégett izzó (elsősorban a rendszámvilágításé), a matt lámpabura és az utólagosan beszerelt xenonfényszóró számított, míg az optikusok szerint a legtöbb probléma abból adódik, hogy nagyon sokan egyszerűen nem vesznek tudomást látásuk romlásáról. Az akcióban résztvevő szervizek és optikusok címét a www.latnieslatszani.hu címen lehet megkeresni.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár