Már elkezdődött a téli időszámítás az utakon
Hírek, 2014. november. 11.
AS

A tavaszias novemberi időjárás ugyan még nem indokolja, de az előírásoknak megfelelően már elkezdődött a téli időszámítás a közutakon, a Magyar Közút telephelyein lezajlottak a gépszemlék.

 

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országosan több mint 31 ezer kilométernyi közúthálózat üzemeltetését látja el. Ez azt jelenti, hogy a gyorsforgalmi úthálózat (az M5-ös és M6-os koncessziós autópálya-szakaszait leszámítva), a településeket összekötő fő-, mellék- és bekötőutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak a cég hatáskörébe. A téli időszakra 530 fővel nőtt a munkavállalók száma, így a közútkezelőnél közel 4500-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetés feladatain.

 

 

 

Az előttünk álló 2014-2015-ös téli szezonban a Magyar Közút az országos úthálózaton 825 saját és 39 bérelt munkagépet állíthat hadrendbe. Szükség esetén úgynevezett lehívható gépek is be tudnak segíteni a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákban, ez több száz további járművet jelenthet vészhelyzet esetén. A téli feladatokat ellátó gépek beüzemelésén túl azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, hófogó rácsokat és hálókat helyeznek ki a cég szakemberei, összesen 396 kilométer hosszon, valamint 323 kilométernyi hóvédő erdősáv fenntartása is a társaság feladatához tartozik. A 93 mérnökség munkatársai folyamatosan figyelik az időjárás-előrejelzéseket, ebben 349 saját útmeteorológia mérőállomás is segíti a munkájukat.

 

 

A közlekedők az útviszonyokról, az aktuális forgalmi helyzetekről és a balesetek miatti korlátozásokról az www.utinform.hu oldalon, illetve a társaság Facebook és Twitter oldalán értesülhetnek.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár