Részletek a Citroën C4 Cactus rugalmas Airbump védőelemeiről
Bemutató, 2014. december. 4.
AS

Nem csak egyedi külsőt, de kisebb koccanások elleni védelmet is nyújtanak azok a speciális poliuretán anyagból készült védőelemek, amelyeket a Citroën C4 Cactus számára fejlesztett ki a BASF.

 

 

Airbump a neve azoknak a levegővel töltött védőelemeknek, amelyek még egyedibbé teszik az egyébként is feltűnő Citroën C4 Cactus megjelenését. Most először alkalmaztak ilyen speciális burkolatot a járművek külső felületén, az újdonság pedig a francia autógyártó, a Rehau svájci beszállító és a BASF többéves közös fejlesztési munkájának eredménye. A kompakt crossover oldalán lévő energiaelnyelőket a Rehau gyártja, míg az első és hátsó lökhárítókat egy másik beszállító, a franciaországi Faurecia szállítja le a Citroën spanyolországi gyárába.

 

 

A termoplasztikus poliuretán műanyagot, amelyből az Airbump elemek készülnek, eddig főleg az autók belső terében, ajtónyitók, kapcsolók és pohártartók burkolataként alkalmazták, de a motortérben kábelborításként is találkozhattunk vele. A BASF úgy optimalizálta az anyag tulajdonságait, hogy az a járművek külső felületén, nagy területen is alkalmazható legyen. A végeredmény megtartotta a műanyag olyan jó tulajdonságait, mint a szilárdság, kopásállóság és rugalmasság, ugyanakkor ellenáll az ultraviola sugárzásnak és az időjárásnak, valamint egyszerűen tisztítható. A gyártása is egyszerűsödött, az anyag a hagyományos termoplasztikus poliuretánhoz képest fele annyi idő alatt fröccsönthető, ráadásul 1,5-1,8 milliméteres falvastagság mellett is megtartja minőségét és előnyös tulajdonságait.

 

 

Az új alkatrész meglehetősen rugalmas lett: a levegővel töltött párnát tartalmazó Airbump benyomható, majd utána visszanyeri eredeti formáját. Mivel a védőburkolat anyagában színezhető, ezért nincs szüksége fényezésre, ami egy esetleges sérülés esetén alacsonyabban tartja a javítási költségeket. Az Airbump elemek négyféle (alapáras fekete, valamint 30 ezer forintos felárért rendelhető barna, bézs és szürke) színben készülnek. A Citroën ráadásul arra is lehetőséget nyújt, hogy aki megunta a C4 Cactus belülről rögzített, ezért egyébként lelophatatlan védőburkolatainak színét, egyszerűen kicserélhesse, egy új készlet mintegy százezer forintba kerül.

 

 

A Citroën szakemberei mutatják be az Airbumpot

 

 

Íme az Airbump legfőbb előnye

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár