Részletek a Citroën C4 Cactus rugalmas Airbump védőelemeiről
Bemutató, 2014. december. 4.
Auto2

Nem csak egyedi külsőt, de kisebb koccanások elleni védelmet is nyújtanak azok a speciális poliuretán anyagból készült védőelemek, amelyeket a Citroën C4 Cactus számára fejlesztett ki a BASF.

 

 

Airbump a neve azoknak a levegővel töltött védőelemeknek, amelyek még egyedibbé teszik az egyébként is feltűnő Citroën C4 Cactus megjelenését. Most először alkalmaztak ilyen speciális burkolatot a járművek külső felületén, az újdonság pedig a francia autógyártó, a Rehau svájci beszállító és a BASF többéves közös fejlesztési munkájának eredménye. A kompakt crossover oldalán lévő energiaelnyelőket a Rehau gyártja, míg az első és hátsó lökhárítókat egy másik beszállító, a franciaországi Faurecia szállítja le a Citroën spanyolországi gyárába.

 

 

A termoplasztikus poliuretán műanyagot, amelyből az Airbump elemek készülnek, eddig főleg az autók belső terében, ajtónyitók, kapcsolók és pohártartók burkolataként alkalmazták, de a motortérben kábelborításként is találkozhattunk vele. A BASF úgy optimalizálta az anyag tulajdonságait, hogy az a járművek külső felületén, nagy területen is alkalmazható legyen. A végeredmény megtartotta a műanyag olyan jó tulajdonságait, mint a szilárdság, kopásállóság és rugalmasság, ugyanakkor ellenáll az ultraviola sugárzásnak és az időjárásnak, valamint egyszerűen tisztítható. A gyártása is egyszerűsödött, az anyag a hagyományos termoplasztikus poliuretánhoz képest fele annyi idő alatt fröccsönthető, ráadásul 1,5-1,8 milliméteres falvastagság mellett is megtartja minőségét és előnyös tulajdonságait.

 

 

Az új alkatrész meglehetősen rugalmas lett: a levegővel töltött párnát tartalmazó Airbump benyomható, majd utána visszanyeri eredeti formáját. Mivel a védőburkolat anyagában színezhető, ezért nincs szüksége fényezésre, ami egy esetleges sérülés esetén alacsonyabban tartja a javítási költségeket. Az Airbump elemek négyféle (alapáras fekete, valamint 30 ezer forintos felárért rendelhető barna, bézs és szürke) színben készülnek. A Citroën ráadásul arra is lehetőséget nyújt, hogy aki megunta a C4 Cactus belülről rögzített, ezért egyébként lelophatatlan védőburkolatainak színét, egyszerűen kicserélhesse, egy új készlet mintegy százezer forintba kerül.

 

 

A Citroën szakemberei mutatják be az Airbumpot

 

 

Íme az Airbump legfőbb előnye

 

Ha hozzá szeretnél szólni a cikkhez, jelentkezz be!
Ha még nincs nálunk felhasználóneved, regisztrálj egyet!
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár