Egy héten belül dönteni kell az útdíjrendszer átalakításának részleteiről
Hírek, 2014. december. 18.
AS

Egy héttel ezelőtt erősítették meg, hogy januártól fizetőssé válik az M0 autóút több része és az autópályák bevezető szakaszai, a minisztériumnak azonban már csak egy hete van a véglegesítésre, hogy a közútkezelő határidőre el tudja végezni a táblázást. A szakemberek nem értik, a városvezetők tiltakoznak, a kormány pedig magyarázza a bizonyítványt.

 

Minden érintettet meglepett, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt hét csütörtökön megerősítette a sajtóhíreket, miszerint díjfizetőssé válik az M0 autóút több része és az autópályák bevezető szakaszai a budapesti városhatárig. A változás a szaktárca szerint a főváros körüli autóút M5-ös és M4-es (4-es számú főút), valamint M3-as autópálya és 11-es számú főút közötti szakaszait, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-n belüli részeit érinti. További újdonságként megyei autópálya-matricákat lehet majd váltani, amellyel évi ötezer forintért egy megye díjköteles útjai lesznek használhatók.

 

Az M1-M7 autópálya közös bevezető szakasza is fizetős lesz januártól,az útszakasz

mentén lévő üzletek és telephelyek mellett a környező városok is a döntés vesztesei

 

Az érintetteket váratlanul érte

Noha Kurucz Éva kormányszóvivő szerint a kormány már évek óta foglalkozik az útdíj-rendszer átalakításával, és hatástanulmányokat is készített, amelyek állítólag később elérhetőek lesznek, a bejelentés fogadtatásából nagyon is úgy tűnik, hogy az érintetteket is meglepte a változtatás híre. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester az elsők között tiltakozott az autópályadíj kiterjesztése ellen, mivel elmondása szerint városában a reggeli és a délutáni csúcsforgalomban már ma is alig elviselhető a közlekedési terhelés, az elkerülő utak fizetőssé tétele azonban tömegével terelné az autósokat ezekre a városkörnyéki utakra. Bús Balázs óbudai polgármester szerint, ha fizetőssé válik az M0 északi szakasza a Megyeri híddal együtt, az ismét jelentősen megnövelné az átmenő forgalmat a kerületben.

 

 

Budaörs főutcája a város vezetése szerint nem lesz alkalmas az M1-M7 autópálya bevezető szakaszáról átterelődő forgalom kezelésére, a terhelése már most is nagyobb a kelleténél

 

Nem sikerült megegyezésre jutni

Arra a kérdésre, hogy a kormány végzett-e egyeztetéseket a bejelentés előtt, a kormányszóvivő azt mondta, hogy az egyeztetések folyamatosak, előbb a fuvarozókkal, majd az önkormányzatokkal tárgyalnak. A bejelentés tehát megelőzte a szakmai fórumot, a döntés ellen tiltakozó fővárosi és agglomerációs polgármesterekkel csak napokkal később ült egy asztalhoz a minisztérium. Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára szerint nem kell tartani a forgalom tömeges átterelődésétől a külső kerületek és az agglomerációs települések útjaira, és hozzátette: egyébként is sok autós jár majd jól a megyei matricákkal. A minisztérium által kiadott közlemény ugyanakkor Wittinghoff Tamás szerint azt a látszatot kívánja kelteni, mintha a tárgyaláson a települések érdekeit képviselő polgármesterek egyetértettek volna a kormányzat valamennyi javaslatával. Pedig éppen ennek ellenkezőjéről van szó: a budaörsi polgármester szerint az egyeztetésen résztvevő városvezetők pártállástól függetlenül, egyöntetűen elutasították az elkerülő és a bevezető szakaszok fizetőssé tételét.

 

Az M3 autópálya bevezető szakasza az M0 autóúttól a budapesti városhatárig fizetős lesz

 

A megyei matrica jó ötlet, a fizetős elkerülő út nem

Érdemes ugyanis különválasztani a tervezet két változtatását. Wittinghoff szerint többen valóban elfogadhatónak tartják az autópályák használatának arányossá tételét, a megyei matricák bevezetését, ugyanakkor ebből egyáltalán nem következik az, hogy ne maradhatna továbbra is ingyenes az M0 körgyűrű és a bevezető szakaszok. A kormány az útdíj-rendszer változásairól szóló nyilatkozataiban gyakran mossa össze a két intézkedést, hogy egyenesen előnyösnek tűntethesse fel a módosítást. Az ötezer forintos éves megyei matrica megvásárlása valóban hasznos lehet azoknak, akik csak néhány megye gyorsforgalmi útjait használják rendszeresen, hiszen így 43 ezer forint helyett csak öt-tízezer forintot költenek majd, Szolnoki Gábor tárnoki polgármester szerint például a nem egészen tízezres település lakói könnyebben elérik majd a fővárost. A Budapesten és az agglomerációban élők számára azonban nem csak plusz költséget jelent az elkerülő és bevezető utak fizetőssé válása, hanem a díjfizetést elkerülni szándékozó autósok jelentősen növelik majd a forgalmat a városszéli lakóövezetekben, ahogyan arra Wittinghoff és Bús is rámutatott.

 

Az M1-M7 autópálya bevezető szakasza mellett lévő városok polgármesterei meglepődve

fogadták a változtatásról szóló híreket, ami azt jelenti, hogy nem egyeztettek velük időben

 

Még sok részlet bizonytalan

A tervezet szerint a változtatások január elsejétől lépnének életbe, ennek ellenére még mindig nem ismertek az útdíj-rendszer átalakításának részletei, ami alátámasztja azt a vélekedést, miszerint a minisztérium kapkodva és előkészületlenül jelentette be a döntést. Az első sajtóhírek szerint a jövő évi költségvetésben lévő hiányt próbálják pótolni ezzel az intézkedéssel, a kormány azonban leszögezte, hogy nincs kockázat a jövő évi büdzsében, az útdíjrendszer változtatásaiból pedig mintegy 20 milliárd forintos többletbevételre számítanak, noha azt is elismerték, hogy a várható bevételekkel kapcsolatban még tart a kalkuláció. Már az elején kiderült, hogy az M0 autóút egyes részei azért nem válnak fizetőssé, mert uniós forrás felhasználásával épültek, amely egyben megtiltja, hogy díjkötelessé tegyék őket. Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy az M0 többi szakasza éppen egy uniós kötelezettség miatt lesz fizetős, amit Csepreghy Nándor államtitkár később úgy magyarázott: uniós elvárások szerint az útfejlesztési projekteknek minden esetben rentábilisnak kell lenniük, amit csak díjfizetés mellett tudnak biztosítani. Egyelőre mégsem lehet tudni, pontosan melyik szakaszok válnak fizetőssé, Tarlós István főpolgármester például az önkormányzatokkal történt egyeztetést követően elmondta, hogy a Megyeri híd kikerült a díjköteles szakaszok közül.

 

Az M0 autóút azon szakaszai, amelyek európai uniós támogatásból épültek vagy újultak meg,

nem lehetnek díjfizetősek, az M5-ös és 4-es út, illetve az M3-as és 11-es út közötti részek kivételek

 

Egy héten belül el kell kezdeni a táblázást

Máshol is nagy a bizonytalanság, Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke például úgy véli, lehetnek olyan autósok, akik a tervezett megyei matricával jobban járnak, de a fővárosiak és az agglomerációban lakók helyzete, akik eddig ingyen használták az elkerülő és bevezető utakat, biztosan rosszabb lesz majd. (Az autóklub működését jellemzi azonban, hogy Kovács Kázmér nyilatkozata után leszögezték, az nem tükrözi a klub álláspontját, amelyet csak egy későbbi közgyűlésen alakítanak ki.) Nem tudni még azt sem, hogy az autópályák városi elkerülő szakaszai, amelyek eddig ingyenesek voltak, szintén díjkötelesek lesznek-e. Most ott tartunk, hogy két héttel az újév előtt nem kerültünk közelebb a megoldáshoz, egy héten belül azonban mindenképpen véglegesíteni kell a terveket. Pécsi Norbert Sándor szóvivő szerint ugyanis egyelőre a közútkezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. sem rendelkezik információval arról, mely szakaszok lesznek díjkötelesek, ugyanakkor ideális időjárási viszonyok esetén is egy hét szükséges ahhoz, hogy a társaság ki tudja helyezni a fizetős szakaszok határát jelző táblákat.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár