Sok részlet még nem ismert a januártól fizetőssé váló útszakaszokról
Hírek, 2014. december. 29.
AS

Még nem lehet tudni, pontosan melyik gyorsforgalmi útszakaszok válnak fizetőssé, és a megyei autópálya-matrica is csak a díjkötelezettség kezdetének napjától lesz kapható, ennek ellenére a kormány kitart a január elsejei bevezetés mellett.

 

Nem az elvárásoknak megfelelően folyik az útdíjrendszer átalakítása: a kormány szándéka, miszerint fizetőssé válik az M0-s autóút több része és a fővárosi autópálya-bevezető szakaszok, már hetek óta ismert, de a részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Még napokkal a díjfizetési kötelezettség bevezetése előtt sem jelent meg az elvileg január elsejétől életbe lépő kormányrendelet a Magyar Közlönyben. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján a hetekkel korábbi közleményen kívül sokáig semmilyen információ nem volt megtalálható a fizetőssé váló útszakaszokról és az új matricatípusokról, ezt december 29-én pótolták néhány, de korántsem minden szükséges információval, további részleteket december 31-ére, a változtatás előtti napra ígérnek.

 

Kitart a kormány a bevezetés mellett

Kurucz Éva kormányszóvivő egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva megerősítette, hogy nem csúszik az új autópályamatrica-rendszer bevezetése, a változtatáshoz szükséges kis léptékű informatikai fejlesztés a tervezett ütemben halad. Azt is hozzátette, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már ismeri az előttünk még ismeretlen, már elfogadott kormányrendelet tartalmát, az új matricatípusok pedig 2015. január elsejétől, azaz csütörtöktől hozzáférhetővé válnak. Mivel az egyes útszakaszok már attól a naptól fizetőssé válnak, ezért mindenképpen érdemes lesz jogosultságot váltani, mielőtt díjköteles útra hajtunk, noha egyelőre azt sem lehet pontosan tudni, melyek lesznek fizetősek, az csak az utolsó pillanatban derül majd ki.

 

Nem tudni, melyik út lesz fizetős

Napokkal az új útdíjrendszer bevezetése előtt még mindig csak annyit lehet tudni, hogy az M0-s autóút az M5-ös autópálya és 4-es főút között, illetve a 11-es út és az M3-as autópálya között lesz fizetős, illetve díjkötelesek lesznek az autópálya-bevezető szakaszok Budapest városhatáráig. A hivatalos tájékoztatás hiányában egyelőre csak sajtóhírekből lehetett hallani, hogy a Megyeri híd kikerült a díjköteles szakaszok közül, és szintén csak sejteni lehet, hogy országszerte a nagyobb városok – például Debrecen, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár, Tatabánya – körül az autópályák eddig ingyenesen használható elkerülő szakaszai, illetve egyes autóutak is fizetősek lesznek. Kérdésünkre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője elmondta, hogy a gyorsforgalmi utak, tehát az autópályák és autóutak alapvetően fizetősek lesznek, néhány kivétellel, amelyeket a kormányrendelet kihirdetéséig nem áll módjukban közölni. Úgy tűnik, az autósok az utolsó pillanatban tudják csak meg, hogy érinti-e őket díjfizetési kötelezettség.

 

Megválaszolatlan kérdések

A kormánytagok nyilatkozataiban eddig csak azt hallhattuk, hogy az új útdíjrendszer minden autósnak jót jelent, hiszen ötezer forintért egy évig használhatók lesznek egy megye díjköteles útjai. Nem lehet tudni azonban, hogy olyan útszakaszokra is megyei matricát kell-e váltani, mint a Veszprém megye sarkát csak néhány kilométeren át keresztező M7-es; vagy két matrica kell-e a 7,5 kilométer hosszú, de két megyén áthaladó M8-asra és a 20 kilométeres, szintén két megyés M9-esre. Ahogyan azt sem tudjuk, hogy ha a gyorsforgalmi utak fizetőssé válnak, akkor csak matricával lesz-e megközelíthető az M4-es úton a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A kérdéseinkkel mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, mind a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-t megkerestük. Az NFM-től eddig nem érkezett válasz, a NÚSZ szóvivője pedig elmondta, hogy a díjkötelessé váló utakkal kapcsolatban a kormányrendelet kihirdetéséig nem adhatnak ki információt. Mint írják, az autósokat a honlapjukra felkerülő térképek segítik majd az utazásukhoz megfelelő matrica kiválasztásában, pontosan megjelölve azokat a fel- és lehajtókat, melyekkel a díjköteles szakaszok az adott megyei matricával megközelíthetők vagy elhagyhatók, ennek közzétételével azonban szintén meg kell várniuk a díjfizetési rendszer módosításáról szóló rendelet kihirdetését.

 

Kezdetben nem mindenhol kapni

Cikkünk megjelenése után a két szervezet közös nyilatkozatot adott ki, amelyben az egyetlen újdonság az volt, hogy a megyei matricákat árusító helyek listáját december 31-én hozzák nyilvánosságra. Január elsejétől ugyanis az új matricatípusokat (a megyei éves matricákat, a hétnél több személy szállítására képes kisbuszok és lakóautók D2, valamint az utánfutók U kategóriás matricáját) csak 1500 árusítóhelyen lehet majd megtalálni, az összes viszonteladó pedig csak február 1-jétől kínálja az új jogosultságokat. A matricákat az útdíjfizető zrt. ügyfélszolgálatain és az ematrica.autopalya.hu címen is meg lehet majd vásárolni, ahogyan a benzinkutakon is. A közlemény megerősíti, hogy azok az autósok, akik az első hónapban díjfizetés nélkül hajtanak fel a díjköteles szakaszokra, mentesülnek a pótdíj alól, ha még januárban éves megyei vagy országos matricát váltanak. További új információ, hogy az éves megyei matricák ugyanúgy a következő év január 31-éig lesznek érvényesek, ahogyan eddig az országos éves matricák; jövőre tehát nem kell majd úgy sietnünk a vásárlással, mint amilyennek a hirtelenjében bevezetendő változtatás után következő napok ígérkeznek.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár