Lézerfényszóróval villant a BMW M4
Hírek, 2015. január. 8.
AS

Az intelligens lézeres fényszórója az érdekessége annak az M4 Coupé tanulmányautónak, amelyet elektronikai szakkiállításon mutatott be a BMW.

 

 

Nem a menetteljesítményei, hanem fényszórója miatt érdekes az M4 Concept Iconic Lights tanulmányautó, amelyet a Las Vegas-i CES szórakoztatóelektronikai kiállításra vitt el a BMW. A német gyártó az i8-ban már elérhetővé tette a lézeres fényszórót, amelyet újabb funkciókkal látott el ebben a koncepcióautóban. A lézeres rendszer fénye nem csak tízszer erősebb, mint a hagyományos halogén, xenon vagy LED fényszóróké, hanem 600 méteres bevilágított távolsága is kétszerese a korábbi megoldásokénak. A természetes fehér fényű lámpák ráadásul 30 százalékkal kevesebb energiát is fogyasztanak.

 

 

Az M4 koncepció fényszórója további funkciókra is képes. A szembejövő és utolért autósok vakítását kamerás rendszer akadályozza meg, az infravörös kamerával működő éjjellátó pedig százméteres távolságból felismeri az út szélén tartózkodó embereket és állatokat, amit szintén a fényszóró kiegészítő fénye világít meg. A navigációs rendszer adataiból az autó azt is tudja, ha kanyarhoz vagy útszűkülethez kell igazítania a fénycsóvát.

 

 

A hátsó lámpák sem mindennapiak a prototípuson. Az OLED technológia segítségével ugyanis rendkívül kis helyigényű lámpatesteket valósítottak meg, amelyek szinte tetszőleges formában jeleníthetik meg a BMW-re jellemző L alakú hátsó világítást. A koncepció ezért sport módban sokkal koncentráltabb fényt bocsát ki hátrafelé. A BMW egyelőre nem árulta el, melyik típusában jelennek meg az új megoldások, de azt megerősítette, hogy hamarosan sorozatgyártásban is találkozhatunk a most bemutatott fényszórókkal.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár