Megkezdték a CLA Shooting Brake sorozatgyártását a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében
Hír, 2015. január. 21.
Auto2

Elkezdődött a CLA Shooting Brake kivitelének sorozatgyártása a Mercedes-Benz kecskeméti üzemében, a gyár három évvel ezelőtti indulása óta ez a harmadik modell, amely nálunk készül.

 

 

Hivatalosan is elkezdődött a Mercedes-Benz legújabb modelljének sorozatgyártásra a márka kecskeméti üzemében. A CLA Shooting Brake már a harmadik típus, amely nálunk készül, és a négyajtós CLA után a második olyan, amelyet kizárólag Magyarországon gyártanak a világ összes piaca számára. A CLA Shooting Brake ugyanazon gyártósoron készül, mint a négyajtós CLA és a B-osztály. Az utóbbit a németországi, rastatti üzemben is gyártják, a termelés pedig annyira rugalmas, hogy mindig az igényeknek megfelelő mennyiségű készül nálunk. A harmadik műszak elindításával az elmúlt évben 150 ezer autó készült Kecskeméten, a gyártás kezdete óta pedig összesen 300 ezer autó került ki az üzemből.

 

 

Mi az a Shooting Brake?

 

 

A kifejezés az angoloktól származik, és olyan lovas kocsit takar, amellyel a 19. században vadászni indultak. A huszadik század első felében már az automobilok egyedi igények szerint épült karosszéria-felépítményeit hívták így, majd a hatvanas évektől olyan modellekre alkalmazták, amelyek a kupék és kombik formavilágát ötvözték. Az Aston Martin DB5 és DB6, valamint a Ferrari 365 alapjaira is épült shooting brake, míg a sorozatban gyártott autók közül ilyen volt például a Volvo 1800 ES, manapság pedig a Ferrari FF. A Mercedes-Benz ezért választotta a CLS, majd a CLA kombi-kupé változatához a Shooting Brake nevet.

 

 

A kecskeméti gyár a Mercedes-Benz legfiatalabb gyáregysége, 2012-re mintegy 800 millió eurós beruházással készült el, azóta pedig további 200 milliót költöttek a fejlesztésére. A dolgozók száma mostanra eléri a 4000-et, míg a magyar beszállítók száma a gyártás indítása óta 17-ről 32-re emelkedett. Németországban, Mexikóban, Kínában és Finnországban is készülnek a Mercedes-Benz kompakt modelljei, amelyek egyre népszerűbbek, tavaly összesen 463 ezer példány kelt el belőlük.

 

 

A nálunk gyártott CLA legfontosabb piaca az Egyesült Államok, ennek köszönhető, hogy több mint 27 ezer eladott autóval az ottani értékesítés a duplájára nőtt az előző évihez képest. A Mercedes-Benz világszerte 12,9 százalékkal növelte eladásait, és 1,65 millió járművet szállított le, ezzel a negyedik egymást követő évben ért el rekordot.

 

 

Önjáró robotok a gyárban

 

 

A gyár vezetése büszke arra, hogy a termelés beindítása óta már több mint 1400 olyan javaslat érkezett a dolgozóktól, amellyel a munka hatékonyabbá tehető. Az egyik újdonság az árukosaras rendszer: az összeszerelő üzemben minden egyes autóhoz a szükséges alkatrészeket egy görgős kocsira válogatják össze annak megfelelően, milyen kivitelben rendelték.

 

 

 

Az árukosarat aztán ahhoz a tartóhoz erősítik, amelyre a gyártósoron függeszkedik az autó, így nincs szükség polcokra, ami helytakarékos, és targoncákra sem, ami nagyban növeli az üzem biztonságát. Az összeszerelő sor végén a kiürült árukosarakat egy önjáró robot vontatja vissza az alkatrészraktárhoz úgy, hogy követi a padlón lévő nyomot, és ha az útjába került akadályt észlel, azonnal megáll.

 

Ha hozzá szeretnél szólni a cikkhez, jelentkezz be!
Ha még nincs nálunk felhasználóneved, regisztrálj egyet!
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár