Visszatér a Toyota a rali-világbajnokságba
Hírek, 2015. január. 30.
AS

Bejelentette a Toyota, hogy két éven belül gyári csapattal tér vissza a rali-világbajnokságba, a Yaris alapjára épített WRC versenyautót már tesztelik.

 

 

Újabb gyártóval bővül a rali-világbajnokság mezőnye, a Toyota ugyanis bejelentette, hogy 2017-től saját csapattal tér vissza a szériába. A WRC versenyautót a németországi Toyota Motorsport GmbH fejleszti a Yaris alapjain. A 3,91 méter hosszú és 1,82 méter széles versenygépet 1,6 literes, közvetlen befecskendezéses turbómotorral szerelik, amely a szabályok értelmében 300 lóerős teljesítményre lesz képes. Az összkerékhajtású versenyautót a ZF-től származó hatfokozatú, szekvenciális sebességváltóval látják el.

 

 

 

Már megkezdték a Yaris WRC első prototípusának tesztelését. A két év múlva induló gyári csapat pilótáit még nem jelentették be, de a Hyundaihoz hasonlóan a Toyota is egy tesztcsapatot alkalmaz az autó fejlesztéséhez, akik közül néhányan később akár pilótaszerződést is kaphatnak. A fiatal tehetség Eric Camilli mellett a tapasztalt Sebastian Lindholm (nyolcszoros finn bajnok, Marcus Grönholm unokatestvére, a Suzuki korábbi rali-vb programjának résztvevője) és Stephane Sarrazin (rali-vb-n, Formula–1-ben és Le Mans-ban is versenyzett) vesz részt a Toyota Motorsport munkájában tesztpilótaként.

 

 

Sikerei helyére tér vissza a Toyota, hiszen a hetvenes-nyolcvanas években három világbajnoki címet és összesen 43 futamgyőzelmet zsebeltek be a szériában. A Celica és Corolla versenyautókat pedig olyan legendás pilóták vezették, mint Carlos Sainz, Juha Kankkunen, Björn Waldegard és Didier Auriol. A rali-világbajnokságban jelenleg négy gyári vagy gyári támogatású csapat indul, így a Citroën DS3 WRC, a Ford Fiesta RS WRC, a Hyundai i20 WRC és a Volkswagen Polo R WRC riválisa lesz az új Toyota Yaris WRC.

 





Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár