Már teszteli az új kamerás rendszert a rendőrség
Hírek, 2015. február. 5.
AS

Megkezdte annak a kamerás rendszernek a tesztelését a rendőrség, amely nemcsak a sebességtúllépést figyeli, hanem az autósok egyéb szabálytalanságait is rögzíti majd.

 

 

Új közlekedési ellenőrzési rendszert tesztel a rendőrség februárban, az első 160 változtatható helyű kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, további mintegy 130 fix kamerát pedig az év végéig telepítenek. A tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépés esetén bírságolják őket, ugyanakkor a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek. Az új kamerákat márciustól használják véglegesen.

 

 

Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékű új eszközök a sebességtúllépés mellett kezdetben forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól további funkcióit használják majd a készülékeknek: a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják. Egy kiegészítő kézi berendezés segítségével a rendőrök azt is látni fogják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a műszaki érvényessége vagy épp nincs érvényes kötelező biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát.

 

 

A közlekedők országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, az akár járőrautóból is működtethető mobil készülékek mellé érkező fix kamerákat pedig szintén országszerte telepítik és 365 forgalmi sávot figyelnek majd.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár