Lézerfényszóróval jön az új Audi R8
Hír, 2015. február. 17.
Auto2

Hamarosan bemutatkozik az Audi R8 második generációja, amelyhez felárért lézeres távolsági fényszóró is rendelhető lesz.

 

 

Megmutatta a második generációs R8 egy részletét az Audi, és ha már leleplezte a fényszóróit, akkor azt is elárulta, hogy hogyan működnek. A hamarosan bemutatkozó új szuper-sportkocsin szériafelszerelés lesz a teljesen LED-es fényszóró, ahol oldalanként 37 fénydióda biztosítja az összes világítási funkciót. Az újdonsághoz pedig opcióként rendelhető az Audi legújabb fejlesztése, a lézeres távolsági fényszóró.

 

Így működik a lézerfényszóró

 

 

A lézerfény különlegessége, hogy a nagyteljesítményű lézerdiódák egy igen kisméretű alkatrészből képesek nagy mennyiségű fényenergiát kinyerni. Így lehetséges, hogy a lézeres távolsági fényszóró hatótávja közel kétszerese a LED technikájú fényszóró hatótávjának. Minden távolsági fényszóróban egy lézermodul működik, amely négy darab nagyteljesítményű lézerdiódát tartalmaz. A lézermodul egyesíti egy nyalábbá a négy, intenzív kék színű lézersugarat, amelyet végül egy foszfor-átalakító változtat kék fényből fehér fénnyé. A lézeres távolsági fénnyel szerelt fényszórók ismertetőjele a kék színű megjelenés.

 

 

A lézeres távolsági fényszóró már 2014 nyarán bemutatkozott az első generációs R8 limitált szériáján, amelyet LMX névre kereszteltek. A technika azonban nem sorozatgyártásban debütált, hanem az R18 e-tron quattro versenyautóban vetették be először az elmúlt évi Le Mans-i 24 órás futamon. Az Audi nem először vezet be újdonságot az autóiparban: a LED-es nappali menetfényt például már 2004-ben bemutatta az akkori csúcsmodell A8 L W12-esen.

Ha hozzá szeretnél szólni a cikkhez, jelentkezz be!
Ha még nincs nálunk felhasználóneved, regisztrálj egyet!
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár