Lézerfényszóróval jön az új Audi R8
Hírek, 2015. február. 17.
AS

Hamarosan bemutatkozik az Audi R8 második generációja, amelyhez felárért lézeres távolsági fényszóró is rendelhető lesz.

 

 

Megmutatta a második generációs R8 egy részletét az Audi, és ha már leleplezte a fényszóróit, akkor azt is elárulta, hogy hogyan működnek. A hamarosan bemutatkozó új szuper-sportkocsin szériafelszerelés lesz a teljesen LED-es fényszóró, ahol oldalanként 37 fénydióda biztosítja az összes világítási funkciót. Az újdonsághoz pedig opcióként rendelhető az Audi legújabb fejlesztése, a lézeres távolsági fényszóró.

 

Így működik a lézerfényszóró

 

 

A lézerfény különlegessége, hogy a nagyteljesítményű lézerdiódák egy igen kisméretű alkatrészből képesek nagy mennyiségű fényenergiát kinyerni. Így lehetséges, hogy a lézeres távolsági fényszóró hatótávja közel kétszerese a LED technikájú fényszóró hatótávjának. Minden távolsági fényszóróban egy lézermodul működik, amely négy darab nagyteljesítményű lézerdiódát tartalmaz. A lézermodul egyesíti egy nyalábbá a négy, intenzív kék színű lézersugarat, amelyet végül egy foszfor-átalakító változtat kék fényből fehér fénnyé. A lézeres távolsági fénnyel szerelt fényszórók ismertetőjele a kék színű megjelenés.

 

 

A lézeres távolsági fényszóró már 2014 nyarán bemutatkozott az első generációs R8 limitált szériáján, amelyet LMX névre kereszteltek. A technika azonban nem sorozatgyártásban debütált, hanem az R18 e-tron quattro versenyautóban vetették be először az elmúlt évi Le Mans-i 24 órás futamon. Az Audi nem először vezet be újdonságot az autóiparban: a LED-es nappali menetfényt például már 2004-ben bemutatta az akkori csúcsmodell A8 L W12-esen.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár