Százéves a budapesti autóbusz-közlekedés
Hírek, 2015. március. 3.
AS

Száz évvel ezelőtt indult útjára a budapesti autóbusz-közlekedés, ennek alkalmából programsorozat indul, amelyet régi és új fővárosi buszok felvonulása indított el.

 

 

1915. március 1-jén, reggel 7 órakor indult útjára a budapesti autóbusz-közlekedés. Már 1915 előtt is járt autóbusz a fővárosban, de ekkor startolt az első állami szervezésű, menetrend szerint, 15 percenként közlekedő buszjárat, amelynek járműveit jobb híján le kellett inteni, mivel megállói még nem voltak.

 

 

A centenárium alkalmából a Hősök terén kiállították a BKV múltját és jelenét képviselő 11 autóbuszt, amelyek aztán végiggördültek az Andrássy úton, az 1915-ös első buszjárat útvonalán. Ma összesen 277 viszonylaton több mint 1300 autóbusz közlekedik a fővárosban. Az elmúlt években 550 alig használt vagy új buszt szereztek be, köztük a következő hónapokban forgalomba álló 28 hibrid busszal, 2018-ra pedig minden jármű alacsonypadlós lesz.

 

 

A százéves évfordulót programsorozattal ünneplik meg, ennek alkalmából kéthavonta nyílt napot tartanak egy-egy autóbuszgarázsban, elsőként április 26-án a kelenföldi telepre várják az érdeklődőket. Az év során más rendezvényekkel és nosztalgiamenetekkel is készülnek majd a centenáriumra, amelynek emlékére a 105-ös busz Bajcsy-Zsilinszky úti megállójában emléktáblát helyeztek el.

 

 

Lapozzon bele a százéves budapesti autóbusz-közlekedést bemutató kiadványba ide kattintva!

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár