Villamos energiát termel a Goodyear legújabb gumiabroncsa
Hírek, 2015. március. 10.
AS

Futurisztikus abroncsot mutatott be a Goodyear, az újdonság elsősorban gördülés közben képes villamos energiát termelni, amellyel az autó elektromos hálózata tölthető.

 

Téligumi-tesztünk közben kitekintünk a főszereplő Goodyear újabb innovációira is: Genfben az autószalonon jövőbemutató gumiabroncsot mutatott be a gyártó. A cég luxemburgi innovációs központja által kifejlesztett és BH03 névre keresztelt abroncs nem csak megjelenésében jövőbemutató, hanem technológiájában is. A prototípus ugyanis képes a gördülés közben keletkező nyomást és hőt villamos energiává alakítani, amely az egyre terjedő elektromos hajtású autóknak lenne nagy hasznára.

A koncepció-abroncs által termelt villamos energia az autó hibrid erőátviteli berendezéseinek akkumulátorait, valamint az egyéb fedélzeti eszközöket táplálja. A gumiabroncs kétféle anyag segítségével termel villamos energiát. Az ultra-fekete színű termo-elektromos anyagok álló állapotban a fény- és hőelnyelésből állítják elő, mozgás közben pedig a gördülésből származó, az abroncs belsejében keletkező hőt alakítják át villamos energiává. A piezoelektromos anyagok pedig az abroncs szerkezeti deformációjából és a rezgésekből származó nyomást alakítják át villamos energiává.

 

Az érzékelők egy háromdimenziós hálózatot alkotnak, amely a gumiabroncs belső szerkezetét képezi. Ez a struktúra képes akkor is megtartani az autó súlyát, ha az abroncs defektet kap, így egyben defektmentes is az új gumi. A futurisztikus abroncs továbbá egyedi zajelnyelő futófelületet kapott, a felületen lévő nagy vízelvezető csatorna pedig a vízen felúszás veszélyét csökkenti. A Goodyear nem tervezi az abroncs sorozatgyártását, de bízik benne, hogy a most felfedezett megoldások szerepet kapnak a jövő gumiabroncs-modelljeiben is.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár