Már élesben működnek az új közlekedésellenőrző kamerák
Hírek, 2015. március. 27.
AS

A tesztüzem után már élesben működik a közúti intelligens kamerahálózat első 160 egysége, a sebességtúllépésekért már büntetést szabnak ki.

 

 

Országszerte élesben működik az a 160 változtatható helyű kamera, amely az eddig rendszerben lévő 80 mobil traffipaxot váltja ki. Az úgynevezett komplex közlekedési ellenőrzőpontok (kkep) egyelőre csak a sebességtúllépést mérik, de az eszközök alkalmasak automatikus rendszámfelismerésre, forgalomszámlálásra, torlódások észlelésére, így segítséget jelentenek a közlekedésrendészetnek is.

 

 

Várhatóan a harmadik negyedévben jelennek meg a kkep-k kiegészítő funkciói: az eszközök képesek lesznek érzékelni és rögzíteni például azt, ha valaki járművével áthalad a tilos jelzésen, átlépi a záróvonalat, jogosulatlanul veszi igénybe a buszsávot, vagy nem kapcsolja be a biztonsági övet. Észlelik majd a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket, vagy azt, ha valaki nem a kötelező haladási irányban közlekedik.

 

 

Az egyenként 5,7 millió forint értékű eszközöket európai uniós finanszírozásból vásárolta a rendőrség. A komplex rendszer várhatóan 2015 végére épül ki teljesen, addig kiegészül egyebek mellett fix telepítésű pontokkal, az eszközök adatait feldolgozó és rendszerező informatikai rendszerrel, valamint a különböző adatbázisokat és intézkedő szerveket összekapcsoló adatkommunikációs hálózattal.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár