Aircross néven érkezik a Citroën szabadidő-terepjárója
Bemutató, 2015. április. 8.
AS

A C4 Cactus után egy szabadidő-terepjáró tanulmányával állt elő a Citroën, a konnektorról tölthető hibrid Aircross Concept valósággá is válhat.

 

 

Szabadidő-terepjáró tanulmányával jelentkezik a Citroën a sanghaji autószalonon. Az Aircross Concept formavilága azt a stílust folytatja, amelyet a C4 Cactus bemutatásával kezdett meg a francia gyártó. A prototípus azonban jóval nagyobb nála, hiszen karosszériája 4,58 méter hosszú, 2,1 méter széles és 1,73 méter magas, a tengelytávolság 2,8 méteres. A korábban megismert, légbuborékos Airbump továbbgondolásaként méhsejt-szerkezetű alumíniumból készült Alloy Bump óvja a karosszériát.

 

 

Formáját az egyedi fényszórók és háromdimenziós hatású hátsó lámpák teszik jellegzetessé, de feltűnőek a 22 colos kerekek is, amelyekre a Continental készített 275/45 méretű abroncsokat. Az utastérben négy kagylóülést találunk, az ezekben helyet foglaló utasok beszélgetését beépített mikrofonok és hangszórók segítik. A műszeregységet 12 colos kijelző helyettesíti, a középkonzol szintén 12 colos érintőképernyője pedig kivehető. Az úti eseményeket beépített kamerákkal lehet rögzíteni és megosztani.

 

 

A prototípus konnektorról tölthető hibrid hajtásláncot kapott. Az első kerekeket az 1,6 literes, benzines turbómotor 218 lóerős és 275 Nm nyomatékra képes változata hajtja, a hátsókat pedig 95 lóerős és 200 Nm nyomatékú elektromotor forgatja. A lítiumion akkumulátor feltöltése otthoni hálózatról három és fél órába kerül, ezzel 50 kilométert lehet megtenni tisztán elektromos módban. A kombinált teljesítmény 313 lóerő, így nulláról százra 4,5 másodperc alatt gyorsul az autó, az átlagfogyasztása pedig feltöltött telepekkel indulva 1,7 liter száz kilométeren.

 

 

Az autóról április végén rántják le a leplet Sanghajban, és nem elképzelhetetlen, hogy később sorozatgyártásra kész változatot is fejleszt belőle a Citroën. Az újdonság ezzel a Mitsubishi ASX műszaki alapjaira épülő, valódi összkerékhajtással is rendelhető, de nálunk nem forgalmazott C4 Aircross utódja lehetne a kínálatban.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár