Szénszálas anyagból készült a Peugeot versenyzongorája
Hírek, 2015. április. 30.
AS

Magyarországon is megszólalt a Peugeot által tervezett Pleyel hangversenyzongora, amelynek építéséhez szénszálas anyagot is felhasználtak.

 

 

Április végén Magyarországra is ellátogatott az egyetlen példányban gyártott, felbecsülhetetlen értékű Peugeot Pleyel versenyzongora, amelyet a Pesti Vigadóban mutattak be. A különleges hangszer a francia ipar két legendás óriásának együttműködéséből jött létre. A Peugeot, amikor 2010-ben megújította a márka stílusbeli eszköztárát, úgy határozott, hogy tapasztalatát az autóiparon kívül is kamatoztatja, így jött létre a Peugeot Design Lab. A Pleyel manufaktúrával együtt tizennyolc hónapnyi munka során készült el a különleges zongora, amelyet 2012-ben mutattak be.

 

 

A feladat azért is különleges volt, mert úgy kellett újraalkotni a zongora fogalmát, hogy közben változatlanul megőrizzék a Pleyel hangszereit világhírűvé tevő hangzást és játékélményt. Több hónapos kutatás és kísérletezés után döntöttek például úgy, hogy a zongora mechanikáját leültetik, így a hangszer fedele egy vonalba került a klaviatúrával, szabadon láttatva a zongorista kezének mozgását. A legszembetűnőbb mégis a zongora stílusa, hiszen a hangszer egyetlen központi lábra támaszkodik, így a hatszáz kilogrammos tömege ellenére légiesnek tűnik.

 

 

A zongora valójában könnyebb is a hasonló hangszereknél, hiszen a Peugeot a versenysport-tapasztalatát felhasználva több elemet is könnyű anyagokból készített el. A hangszer teste természetesen fából készült, a láb pedig acélból, de a fedél és a láb borítása már szénszálas anyagból van. Az autókhoz hasonlóan a nemkívánatos zajok terjedését habtöltet akadályozza meg, a könnyű fedelet pedig három állásban automatikusan tartja meg a szerkezet. Az alkotók évek óta tartó világkörüli turnén mutatják meg a hangszert, Magyarországon a Pleyel márka szakértője, Szilasi Alex tartott zártkörű koncertet.

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, olvasd digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár