Budapesti befutóval állított fel fogyasztási rekordot a Mitsubishi
Hírek, 2015. május. 28.
AS

Egy tank benzinnel autózott Svájcból Budapestre a korábbi repülőgép-pilóta Felix Egolf, a rekordkíséret során használt Mitsubishi Attrage így kevesebb mint négy litert fogyasztott.

 

 

Felix Egolf, a Swiss korábbi pilótája az Airbus utasszállító gépek vezetése után különböző Mitsubishi modellekkel állít fel „egy tankolásos” távolsági rekordokat. Svájcból az Ibériai-félsziget nyugati csücskéig egy dízelmotoros ASX volánja mögött ülve autózott el 1857 kilométert egy tankkal, ezúttal pedig Budapest volt a célpont a Mitsubishi egyik legújabb modelljével. Az Attrage a Space Star alapjaira épülő lépcsőshátú kisautó, 1,2 literes, háromhengeres szívómotorja 80 lóerős teljesítményre képes. Az Attrage mindössze 0,29-es légellenállási együtthatója és csupán 885 kilogrammos tömege is hozzájárult a mérsékelt fogyasztáshoz.

 

A Mitsubishi svájci importőre azt a feladatot adta Egolfnak, hogy egyetlen tank üzemanyaggal a lehető legnagyobb távolságot megtéve csökkentse az Attrage szabvány szerinti 4,9 l/100 km-es átlagfogyasztását. A nehezítés pedig az volt, hogy a budapesti kirándulásra repülőgéppel érkező felesége csomagjait is magával vitte, így összesen 120 kilogrammos terheléssel indult útnak. A cél meglehetősen nagyratörő volt, hiszen az Attrage üzemanyagtankja mindössze 42 literes, ezzel kellett több mint 1030 kilométert megtennie, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 4,08 litert fogyaszthatott száz kilométeren.

 

 

Az eredmény még ennél is jobb lett, hiszen Felix Egolf megérkezése után még két liter benzin maradt az Attrage tankjában, vagyis mindössze 3,88 litert fogyasztott száz kilométerenként, amelynek költsége kevesebb, mint 1500 forint. Az út nagy részét, 89 százalékát országúton tette meg, az ott megengedett legnagyobb sebességgel, a 20 órás utazás során 55 km/órás átlagsebességet ért el. Egolf még ennél is jobb eredményre volt képes az Attrage műszaki alapjait adó Space Star volánja mögött, amellyel egy korábbi rekordkísérlet során 3,38 l/100 km-es fogyasztást ért el.

 

A takarékos vezetés szabályai

 

Felix Egolf szerint az üzemanyag-takarékos vezetés fontos szereplője az autó sofőrje, aki literekkel befolyásolhatja az adott típus fogyasztását. A rekorder pilóta tanácsai könnyen átültethetők a mindennapokra:

 

• Suhanj, ne rohanj. Mindenki szeret autózni, az időt pedig egyre jobb autókban tölthetjük el – akkor pedig minek sietni?

• Használd ki a motor nyomatékát, és korábban válts magasabb fokozatra (figyeld a fokozatváltásra figyelmeztető kijelzőt)

• Emelkedőn érdemes kissé visszalassulni, de nem szabad hagyni, hogy túlságosan lecsökkenjen a tempó

• Vezetés közben gondosan figyeld az előtted haladókat, és tarts megfelelő követési távolságot

• Ha nem muszáj, ne fékezz és az autó lendületét használva mindig gurulj ki

• Időben vedd le a lábad a gázpedálról (a fölösleges gázadás elkerülése = zéró üzemanyag-fogyasztás)

• Tervezz be elegendő időt az utazáshoz

• Használd ki a modern járműtechnológiákat, például az automatikus stop/start rendszert.

Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár