Akár 500 kilométeres hatótávval érkezhetne az új Nissan Leaf
Hírek, 2015. június. 27.
AS

A Nissan egy különleges Leaf modellt mutatott be, amelynek továbbfejlesztett meghajtási rendszere már az elektromos autók következő nemzedékét vetíti előre.

 


A GreenCarReports beszámolója szerint Jokohamában, a Nissan részvényesei számára nemrégiben megtartott közgyűlésén két különleges Leaf modellt is bemutattak a gyár képviselői. Egy fehér színű autóban a vállalat legújabb, kísérleti önjáró technikáit építették be, ennél viszont sokkal többet ígér az a különleges formavilágú Leaf, amely nemcsak külsejében, de annak technikájában is jelentősen eltér a sorozatgyártásban kapható modelltől. A kék fényezésű autó oldalán a „Továbbfejlesztett Elektromos Autó” felirata volt olvasható a Nissan jól ismert „Zéró Emissziós Jármű” felirata felett.


A tájékoztató során Carlos Ghosn, a Renault-Nissan csoport vezetője a jövőre nézve annyit árult el, a fejlesztők dolgoznak a Leaf akkumulátorain azért, hogy azt olyan szintre juttassák el, amely már összehasonlítható a ma kapható, hagyományos belsőégésű motorokkal szerelt autókkal.

 


A fotók alapján úgy tűnik, a kék „kísérleti” modell alacsonyabb, mint a most kapható kivitel, de annak alsó részét szénszálas anyagokkal burkolták be, amely mögött vélhetően egy a mostaninál vékonyabb akkucsomag húzódik a padló alatt. Feltűnőek az alacsonyabbra húzott légterelők, amelyek körbefutnak az autó oldalán is, de LED nappali menetfények is kerültek az új autóra.

 

„A bal oldalamon látható autó a Nissan által fejlesztett legújabb hardvereket és szoftvereket kapta meg” – mutatott Ghosn a fehér autóra. „A jobbomon álló autó egy másik technológiai áttörést jelent” – mutatott rá a kék autóra. „Ez azt jelképezi, hogy az akkumulátorok módosításával milyen messzire tudjuk nyújtani az elektromos autók hatótávját. A Nissan új anyagokkal és kémiai megoldásokkal kísérletezik azért, hogy vékonyabb, könnyebb és olcsóbb akkukat tudjon előállítani. Látjuk már azt a napot, amikor valaki teljesen feltöltött elektromos autójával úgy hagyja el reggel otthonát, hogy napközben minden fenntartás nélkül tudja használni autóját… majd este még mindig bőséges hatótávval érkezik haza.”

 

 

A beszédet követően egy videót is bemutattak, amely alátámasztva ezt a történetet, egy közeli jövőben élő olyan fotós napját követi nyomon, akinek ilyen típusú autója van. A filmben szereplő autó kezdeti hatótávja 544 kilométert mutat ugyan, ám ez minden bizonnyal az engedékenyebb japán mérési szabvány szerinti érték, ennek ellenére a valóshoz közeli érték is valahol 350 és 420 kilométer közé tehető.


A film bemutatását követően Ghosn azt is elárulta, még idén tesznek lépéseket az elektromos autók hatótávjának növelése érdekében. Ezzel a vezető vagy azt mondta, még idén megismerhetjük a nagyobb hatótávval rendelkező Nissan Leaf következő generációját, vagy jelentősen fejlesztik a mostani autó akkurendszerét.

 


Az azonban biztos, hogy a Leaf új generációja külsejében biztosan nem sokban hasonlít majd a bemutatott kék kísérleti autóhoz, hiszen a jelentősen alacsonyabb autó kevésbé felelne meg a piaci igényeknek és kevésbé praktikus. Vagyis az autó kizárólag annak bemutatására szolgált, hogy megmutassa, a Nissan továbbra is az elektromos autók vezető márkája kíván maradni.

 

A LEGÚJABB SZÁMUNK
Autó és Stílus
Keresd az újságárusoknál, töltsd le digitális formában vagy fizesd elő kedvezménnyel!
ELŐFIZETÉS
Autó és Stílus előfizetés
DIGITÁLIS MAGAZIN
Autó és Stílus digitális magazin

Autó és Stílus digitális magazin
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár
Bezár